Gazdaság

2010.02.03. 18:46

Új sorozat: gépmester munkát keres

Tapasztalt nyomdai gépmesterként tavaly júliustól munkanélküli a kondorosi származású, Békéscsabán élő Tóth Zoltán.

Ny. L.

Felmondásában indoklásként ennyi állt: gazdasági válság. A férfi sorsán keresztül heti rendszerességgel bemutatjuk egy álláskereső mindennapjait, próbálkozásait.

Minden olyan szépnek és jónak tűnt néhány éve Tóth Zoltán életében. Nyomdászként 1991 óta biztos munkahelye volt, hiszen Békéscsaba mégiscsak a nyomdászat fellegvárának számított. Dolgozott magas-, ofszet-, mély- és flexonyomtatásban, gyártott névjegykártyákat, szórólapokat, esküvői meghívókat, öntapadó címkéket, dobozokat.

2007-ben az egyik csabai nyomdából azért jött el, mert egy másikban magasabb fizetést ígértek neki főgépmesterként. Tavaly nyáron azonban a gazdasági válság miatt felmondtak neki. Egyhavi felmondási időre kapta a fizetését, aztán munkanélkülivé, ahogy hivatalosan mondják, nyilvántartott álláskeresővé vált.

Tóth Zoltán két gyermek, a hatéves Petra és a négyéves Máté édesapja. Élettársától külön él, a gyerektartást azonban rendesen fizeti.

— Megyei szinten jól kerestem a nyomdában, fix összegben, havi 40 ezer forintban egyeztünk meg a gyerektartást illetően az élettársammal — mondja. — Miután elveszítettem a munkahelyem, ennek a pénznek a kifizetése nagyon nehéz. A munkaügyi központ három hónapig az átlagkeresetem 60 százalékát folyósította, ez havi 70 ezer forint felett volt. Azóta viszont már csak a bruttó 42 900 forintot kapom. Nettóban ez a tartásdíjra sem elég.

A gépmester megpróbált elhelyezkedni, néhány nyomdába kiközvetítette a munkaügyi központ, de magánszorgalomból is végigjárta a csabai nyomdákat. Állást nem kapott. Azt mondták neki: a megrendelések csökkenése miatt örülnek, ha a mostani létszámot tartani tudják.
És akkor hogyan tudja a 39 éves fiatalember a tartásdíjat fizetni, hogy a megélhetésre is jusson? Amikor jól keresett, nem herdálta el a pénzt, így van némi megtakarítása. Sokat tartózkodik szüleinél Kondoroson, segít nekik a lakásfelújításban, a ház körüli munkákban. Az unokák a nagyszülők kincsei is, ha kell, a gyerektartás kifizetésébe is besegítenek.

A családi kassza azonban véges, tehát Zoltán igyekszik minél előbb munkát találni.

— Kecskeméten, Szegeden talán lenne lehetőség, valamivel többet is fizetnének, de a pluszt elvinné az albérlet, a rezsiköltség — ecseteli. —

Emellett Békésben akarok maradni, itt nőttem fel, ide köt minden. Természetesen, ha pár hónap alatt nem találok munkát, veszem a sátorfámat. Remélem, enyhül a válság, és mivel minden nyomtatási eljárásban van tapasztalatom, hátha felvesznek valamelyik nyomdába.

A gépmester annak rendje-módja szerint jelentkezett a munkaügyi központ csabai kirendeltségén. Ott megvizsgálták, álláskeresőnek számít-e, vagyis nem tanul oktatási intézmény nappali tagozatán, öregségi nyugdíjra nem jogosult, az alkalmi foglalkoztatáson kívül munkaviszonyban nem áll. Ahhoz, hogy valaki ellátást is kapjon, legalább 200 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie az elmúlt négy évben.

Zoltán azt mondja: ő nem számolgatni, hanem dolgozni szeretne, leginkább a szakmájában. És akkor nem kellene azon töprengenie, hogy mi lesz holnap vagy holnapután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!