Gazdaság

2010.02.24. 16:04

Álláslesen: saját e-mail címmel vadászik munkára a gépmester

Saját e-mail címet hozott létre a munkaügyi központban álláslesen-sorozatunk szereplője, Tóth Zoltán. A békéscsabai gépmester szüleinek segít otthon, hogy a gyerektartást fizetni tudja és meg is éljen, a járadékból minderre nem futná. Most kinéz számára egy lehetőség.

Ny. L.

Nyomdai gépmesterként kukoricát darált a jószágoknak, fát vágott a kályhába, kolbászt hozott el a disznótor után a füstölőről. Tóth Zoltán Békéscsaba helyett egyre többet tartózkodik Kondoroson szüleinél, segít nekik, amiben csak tud. Havi 40 ezer forintnál kevesebb már az álláskeresési járadéka, ebből kell a 30 ezer forintos gyerektartást is fizetnie.

— A legboldogabbak azok a napok, amikor nálunk, vagyis a szüleim lakásán vannak a gyerekek — magyarázta. — Sokat játszunk együtt, a négyéves Mátét főleg a kisautók, a hatéves Petrát pedig a számítógép érdekli. Internet nincs, ezen is igyekszek spórolni. A gyerekek nagyon szeretik a jószágokat, amikor eljönnek ide, a nagyszüleikhez, a malacokat, a tyúkokat, a macskát mindig megnézik. 

Tóth Zoltán elkészítette az önéletrajzot, a kísérőlevelet, ahogyan a békéscsabai munkaügyi kirendeltségen a múlt héten mutatták neki. A kísérőlevélben a következőket írta: „Nagy gyakorlatot szereztem a magas-, a mély-, az ofszet és a flexonyomtatás terén, és készen állok arra, hogy tovább képezzem magam. Munkatársaim kitartó, lelkiismeretes, segítőkész embernek ismertek meg. Célom egy olyan stabil munkahelyen dolgozni, ahol a munkámmal hozzájárulhatok a cég sikereihez.”

Mivel több munkáltató csak e-mailen keresztül fogad önéletrajzokat, ezért a gépmester tegnap a központban nyitott egy saját internetes postafiókot. Ebben Szilágyi Éva pályaorientációs tanácsadó segített neki. A FIT-ben, vagyis a Foglalkozási Információs Tanácsadóban öt számítógép áll az ügyfelek rendelkezésére. Interneten kutathatnak állás után, illetve megnézhetik a postafiókjuk tartalmát. Az iroda ajtajára heti rendszerességgel kirakják, mikor internetezhetnek a munkanélküliek, és mikor foglalt rendezvény miatt a terem.

— Ahogy néztem, Kecskeméten vagy Szegeden könnyebben találnék a szakmámban állást, de helyben szeretnék maradni — ecsetelte Tóth Zoltán. A gépmester munkahelykeresésében annyi pozitívum történt az elmúlt napokban, hogy tárgyalt egy nyomdaipari cég vezetőjével, és elképzelhető, a közeljövőben foglalkoztatni tudják. Persze, biztosat csak akkor lehet mondani, ha aláírták a szerződést.

A számítógépnél Kádár Sándor adta át a helyét Tóth Zoltánnak a munkaügyi központban. A békéscsabai forgácsoló elmondta: legutóbb Csabán dolgozott, de létszámleépítés miatt elbocsátották. Nemrégiben talált vasipari segédmunkás álláslehetőséget, elküldte az önéletrajzát, most a válaszra vár. Kádár Sándor a napi álláslistát böngészve kiemelte, jó adag szerencse is kell manapság az elhelyezkedéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!