Gazdaság

2010.01.26. 15:24

Önkormányzatok feszülnek az államszerveknek

Az önkormányzatokat 2007-től sújtó eddigi forrásmegvonás csak Békés megyében több mint 120 millió forint volt, amelynek sok települési önkormányzat látta kárát. Ezért a Békés Megyei Önkormányzat érdekvédő és koordináló szerepének megfelelve, az önkormányzatok ellehetetlenítésének, valamint az országban élő emberek mindennapi életét megnehezítő folyamatok megállítására szervezett konferenciát kedden Békéscsabán.

Cs. Á.

Prof. Dr. Kilényi Géza hangsúlyozta, a magyar közigazgatás korszerűsítésre szorul, de ez nem lehet ok a szétverésére. — A manapság reformnak nevezett intézkedésekkel több gond van, többek között az, hogy megalapozatlan a koncepció, és hogy nincs két ember, aki ugyanazt értené reform alatt — fogalmazott az egykori alkotmánybíró. Meglátása szerint a kistelepülések körjegyzőségek létrehozásával, az iskola helyben tartásával, akár a közlekedés megszervezésével állhatnak ellen az őket érő támadásoknak.

Dr. Lomnici Zoltán úgy vélekedett, egyre inkább olyan helyzetbe sodródunk, hogy elkerülhetetlenné válik az államszervezeti reform. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke szerint az önkormányzatok súlyát erősítené, ha a jelenleg nem elég szakszerű és hatékony közigazgatási bíráskodás önállósodna.

Domokos László, a Békés megyei közgyűlés elnöke elmondta, ebben a ciklusban több, mint 60 alkalommal éltek felterjesztési jogukkal, a válasz cinikus, vagy egyáltalán semmilyen sem volt. — Van jó példa is, az egészségügyi minisztériummal szemben jogerősen pert nyertünk az ágyszámcsökkentések ügyében, itt már a kártérítési kérdések vannak előtérben — mondta a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik