Gazdaság

2010.01.15. 09:31

Benzinturizmus: mit szabad és mit nem?

Kizárólag a jármű rendszeresített üzemanyagtartályában található mennyiséget és azon felül – ha számlánk van róla – plusz tíz liter benzint hozhatunk be Romániából. Ha az üzemanyagot leszívjuk, vagy kannánkból más tárolóeszközbe töltjük át, jogsértést követünk el.

BEOL

– Az elmúlt napokban  a „benzinturizmus” kapcsán többféle írás jelent meg, amelyek nem tartalmazták  az üzemanyag hazánkba történő behozatalának, birtoklásának szabályozását – közölte elöljáróban Némedi Varga Éva őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtófelelőse.

Amennyiben az Európai Közösség más tagállamából, például Romániából érkezik Magyarországra az utas,  aki gazdasági tevékenységet nem folytató természetes személy, a jövedéki törvény „Magáncélú behozatal más tagállamból” fejezete értelmében folyékony  tüzelő-, fűtőanyagból, valamint üzemanyagból  kizárólag a jármű  rendszeresített üzemanyagtartályában található mennyiséget és azon  felül 10 liter mennyiséget hozhat  magával. Utóbbi adózott voltát számlával, nyugtával kell igazolnia.

– Nagyon fontos szabály azonban, hogy a behozott üzemanyag nem használható fel a járműben másra, mint amire abban hozták, abból nem távolítható el és nem tárolható máshol, továbbá nem ruházható át sem visszterhesen, sem ingyenesen – hangsúlyozta Némedi Varga Éva.

Jogsértést követ el tehát minden olyan személy, aki a  megengedett mennyiségben behozható üzemanyagot a jármű üzemanyagtartályából lefejti, a tartályban található mennyiségen felül behozott 10 litert más tárolóedénybe átönti, s az így felhalmozott üzemanyagot birtokolja, vagy eladja.

– A  Vám- és Pénzügyőrség munkatársai az üzemanyag behozatalára és birtoklására  vonatkozó előírásokat fokozottan ellenőrzik. Amennyiben jogsértő magatartást tapasztalnak, úgy a jogellenesen birtokolt, tárolt üzemanyagot lefoglalják és jövedéki eljárás keretében bírság kiszabása felöl  intézkednek – közölte a sajtófelelős.

Ezek is érdekelhetik