Gazdaság

2009.09.22. 16:08

A közmunkások húsz százaléka képtelen a munkavégzésre

Jövőre az ideinél előreláthatólag 13 milliárd forinttal több pénzt, összesen 110 milliárd forintot fordít az Út a munkához közmunka-programra a kormányzat. Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, s elindul egy, a szezonális munkavállalást segítő projekt is.

p. g.

— Szeretnénk elérni, hogy minden családnak legyen legalább egy kereső tevékenységet folytató tagja. Ezért is fordítunk az idei 97 milliárd forint helyett jövőre 110 milliárd forintot az Út a munkához programra — nyilatkozta lapunknak Nagy László.

A Békés megyei országgyűlési képviselő, a parlament foglalkoztatásügyi bizottságának egyetlen megyei tagja elmondta, hogy a projektet még egy 7,5 milliárd forintos uniós támogatás is segíti, amiből képzési programok valósulnak meg.

A visszajelzések alapján kiderült az is, hogy a közmunka-programban résztvevők mintegy húsz százaléka hiába felel meg az egészségügyi követelményeknek, képtelen a munkavégzésre. Ezért az önkormányzatok a tervek szerint a jövőben mentességet adhatnak az érintetteknek.

Megmarad  a munkabérek 95 százalékos támogatottsága, viszont már állami feladatot végző társadalmi szervezetek és gazdasági társaságok is foglalkozhatnak. Az eszközbeszerzések támogatásáról — legutóbb éppen a Békési Kistérség fordult két minisztériumhoz azért, mert erre az érintett önkormányzatok nagyrészének nincs pénze — egyelőre nincs döntés.

A kabinet emellett egy új foglalkoztatási programot is elindít jövőre. Ebben támogatások segítségével a Rendelkezésre Állási Támogatásban részesülő emberek szezonális munkavállalását segítik majd. Újdonság, hogy itt a munkaadóknak nem lesz továbbfoglalkoztatási kötelezettsége.

Megszűnik viszont a számos visszaélésre lehetőséget adó alkalmi munkavállói könyv. Az adatok szerint 1-1,5 millió között van az ilyen jellegű kiadott dokumentumok száma hazánkban. Sokan — például a multiknál — a bélyegeket nem ragasztják be, eltűnő tintával töltik ki a munkavállói könyvet. Ezért 2010-től, az alkalmi munkavállás kezdete előtt elektronikusan vagy telefonon kell bejelenteni a foglalkoztatást. 

Az új szabályozás és Út a munkához program átalakításának előkészítése egyaránt jól halad, s előreláthatólag a parlamenti többség rá is bólint majd azokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!