Gazdaság

2009.08.23. 16:40

Újabb másfél milliárd EU-pénz érkezik Békésbe

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a közelmúltban döntött a decentralizált fejlesztési támogatásokról. A megyébe közel 1 milliárd 400 millió forint érkezik mintegy 130 önkormányzati beruházáshoz.

B. I. - P. G.

— A regionális pályázatok jelentős része az önkormányzatok számára nyújt lehetőséget a fejlesztések finanszírozására — értékelte az eredményeket Veress József, Szeghalom és térsége országgyűlési képviselője (MSZP), a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) társelnöke.

A honatya elismeréssel szólt a megyei önkormányzatok pályázati aktivitásáról, mondván, hogy maximálisan próbálnak élni ezekkel a lehetőségekkel. Azt is örömmel konstatálta, hogy Békésből több kiírás esetében is mintegy kétszer akkora összegben igényeltek támogatást az önkormányzatok, mint Bács-Kiskun vagy Csongrád megyéből.

A TEKI-, LEKI-, TEUT-, CÉDE-alapból elnyert 1 milliárd 380 millió forint támogatás segítségével egyébként a megyében összesen közel 2 milliárdnyi, egészen pontosan 1 milliárd 900 millió forint értékű beruházás valósulhat meg.

Számos településen egészen új, másutt már megkezdett fejlesztések folytatására helyezték a hangsúlyt. Mint azt Cservenák Pál Miklóstól, Mezőberény polgármesterétől megtudtuk, városukban a „kis lépések” taktikáját alkalmazva tovább modernizálják a  Kálmán fürdőt. Most a nyári öltöző építésének első üteméhez nyertek támogatást. A strand évről évre bővül, korszerűsödik, s ennek a folyamatnak a része lesz az említett munka is. A városban emellett az útfelújítások sora, a helyi sportpálya és a családsegítő szolgálat fejlesztése is folytatódik.

A közeli Békésen sem kell szégyenkeznie az önkormányzatnak. Mint azt Izsó Gábor polgármestertől megtudtuk, a 22 ezres város hat pályázata ért célba, amivel 87 millió 857 ezer forintos támogatási forrás érkezik a településre. Békésen is folytatódnak a már megkezdett beruházások, elég csak a dánfoki ifjúsági tábor további fejlesztésére, vagy az épülő uszodához, illetve a helyi fürdőhöz vezető fürdősétány felújítására gondolni.

— A vállalkozói pályázatok számának és a tervezett fejlesztések értékének növelése továbbra is közös célunk kell legyen a megyében és az egyes településeken — vélekedett Veress József. — A munkahelyeket teremtő és megőrző további befektetések, beruházások megvalósítását ösztönző, elősegítő fejlesztések előkészítése és megvalósítása, ezekhez minél több pályázati pénz elnyerése elengedhetetlen a hosszabb távú fejlődéshez.

A jobban használható szakmai tudás megszerzését, fejlesztését segítő pályázatokra pedig azért van szükség, hogy minél több Békés megyei rendelkezzen a megyében és a régióban — például a kecskeméti Mercedes-üzem fejlesztéséhez kapcsolódóan — kialakuló munkahelyek betöltéséhez szükséges, „testre szabott” képzettséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!