Gazdaság

2009.08.28. 08:33

Jó ötlet az elővásárlás, de nincs pénze az önkormányzatoknak

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit.

MTI

Augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény rendelkezése, amely elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat a korábbi tulajdonosoknak bérbe adják.

Békés megye több települési önkormányzatának illetékes vezetője jó ötletnek tarja, hogy ily módon segítsenek az adósokon, ám ehhez hiányolják a központi forrásokat - adta hírül az MTI.

Békéscsaba Fideszes önkormányzati képviselője, egyben szociális ügyekkel is foglalkozó tanácsnoka közölte: ilyen célra nincs forrása a városnak.

Herczeg Tamás hozzátette: információi szerint eddig nyolc kérelem érkezett a városházára, ám döntés még nincs, már csak azért sem, mert a törvények nem jelent meg a végrehajtási rendelete.  Hangsúlyozta: ha esetleg megvásárolna egy ilyen ingatlant a város, akkor az adós továbbra is, határozatlan ideig bérlője lenne egykori lakásának vagy házának, így az ingatlan nem lenne forgalomképes, ráadásul az állagmegóvásra is az önkormányzatnak kellene költenie.

A tanácsnok szerint foglalkozni kell a kérdéssel, ám a segítségnyújtás akár ellentétes hatást is kiválthat, vagyis hátrányba kerülhetnek az erőn felül, de tisztességgel fizető állampolgárok.

A frissen várossá nyilvánított, a dinnyetermesztésről híres Medgyesegyháza szabad demokrata polgármestere szintén azt emelte ki, hogy költségvetésükben ilyen célra egyetlen fillér sem áll rendelkezésre. Nagy Béla elmondta: még senki sem fordult ilyen kéréssel az önkormányzathoz.

Dankó Béla, Kondoros fideszes vezetője szerint a kormány eddig is elvonásokkal sújtotta a településeket, sőt további megszorításokra lehet számítani, így nem látja, miből vásárolhatná meg a település a bajba jutott adósok ingatlanjait. Szerinte az ötlet önmagában jó, "van benne ráció", de ehhez központi forrásokra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!