Gazdaság

2009.08.10. 13:41

Fővárosi cég tervei alapján újul meg a várfürdő

Egy budapesti tervező iroda, az XYZ Stúdió nyerte a Gyulai Várfürdő megújítására kiírt országos tervpályázatot. A fővárosiak új, ezer négyzetméteres családi élménymedencét, az öltözők, pihenőhelyek és a gyógyászat bővítését vetették papírra.

cs. á.

Tizenhat pályamunka érkezett

— Nem kevesebb, mint 22 pályázó érdeklődött, 16 pedig beküldte a pályamunkát is. A tervpályázat tehát elérte célját, kellő számú és minőségű anyag állt rendelkezésünkre. A pályázók bebizonyították, hogy a fürdő fejlesztése reálisan megvalósítható a rendelkezésre álló keretből. Van remény arra, hogy a várfürdő turisztikai vonzereje gazdagodik. Kedvező, hogy több pályázó is kellő alázatot tanúsított a meglévő értékekkel szemben, ugyanakkor bőven élt modern megoldásokkal — mondta a hétfő délelőtti eredményhirdetés előtt Kiss Lajos, a zsűri szakmai elnöke.

Az eredmények ismertetésekor kiderült, összesen 8 pályázó kapott valamilyen, anyagiakban is mérhető elismerést, legalább 600 ezer, legfeljebb 4 millió forint értékben. Az első helyért szoros versenyt futott a Szabó János és Papp Katalin fémjelezte, békéscsabai Megina Építészeti Stúdió és a pálmát elvivő, budapesti XYZ Építési Stúdió B. Szabó Veronika és Kocsis József vezető tervezőkkel.

Áthelyezik a nyári főbejáratot

— Úgy terveztük meg a családi élményfürdőt, hogy figyelembe vettük a szigeterőd projekt (a várat körülvevő egykori falrendszer helyreállítása — a szerk.) későbbi megvalósítását, vagyis annak is helyet hagytunk. A nyári főbejáratot áttesszük a Szent Miklós parkhoz, így az közelebb esik majd a városhoz. A téli főbejárathoz vezető út forgalommentes, de legalábbis korlátozott forgalmú lenne — mondta lapunknak B. Szabó Veronika.

Az építész szerint 5-8 éven belül el lesz bontva a mostani wellness. Részben azért, mert elavult, és nem túl gazdag élményelemekben, másrészt pedig azért, mert a szigeterőd-projekt sarokbástyájának az útjában áll.

1000 négyzetméteres, családi élményfürdő épülhet

— Ehelyett egy minden igényt kielégítő, 1000 négyzetméteres, családi élményfürdőt álmodtunk szaunákkal, sodrófolyosóval, fekvő-, ülő-, víz alatti masszázzsal, gejzírrel, óriáscsúszdával. Megnöveltük a pihenőhelyek számát, melyek most a lovarda környékén alig állnak a fürdőzők rendelkezésére. A főbejáratnál megnövelnénk a vizes felületet, és egy hídon át lehetne bejutni az épületbe. A mostani irodák helyén 500 személyes öltözői bővítést hajtanánk végre, megterveztük a gyógyászat bővítését, a szaunapark kialakításának a lehetőségét is. Fontos szempont volt, hogy a majdani átalakítások idején folyamatos legyen a fürdő működése — mondta B. Szabó Veronika.

Terv marad vagy meg is valósítják?

A tervek megvalósításához előbb a városnak sikerrel kell szerepelnie az egyedi projekt pályázatán. Erre várhatóan ősszel kerül sor, és ekkor dől el, hogy az összesen bruttó 2,5 milliárdos program terv marad, vagy meg is valósítják. Az még korántsem biztos, hogy csak az országos tervpályázaton győztes XYZ Stúdió tervei kelnek életre, ugyanis a város a további munkákból is meríthet.

— Három napon keresztül, éjjel-nappal dolgoztunk azon, hogy a legjobb pályázatot válasszuk ki. Bízom benne, az 1960 óta folyó fürdőfejlesztést tovább tudjuk vinni. A győztessel megkezdjük a tárgyalást, várhatóan október 4-ig elkészülnek a kiviteli tervek — tudatta dr. Perjési Klára polgármester. Boros László, a várfürdő általános igazgató helyettese elmondta, elégedett a nyertes tervvel, mely megteremti a gazdaságos üzemvitel lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!