Gazdaság

2009.08.11. 17:24

Az M44-esre visszaadtak kétmilliárd forintot

Májusban még úgy tűnt, az M44-es újra az útfejlesztések nagy vesztese lesz, hiszen kétmilliárd forintot akart elvonni a kormány a területkisajátításokhoz szükséges pénzből.

ny. l.

Molnár László, Békéscsaba egyéni országgyűlési képviselője ma (kedden) a Beolnak elmondta: a viták után a közlekedési tárcánál is belátták, az útpénztár — melyből felújításokat, alsóbbrendű utak építését fedezik — és a gyorsforgalmiút-kassza nem átjárható, ehhez parlamenti döntés kellene. A minap a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a kisajátításokat bonyolító békéscsabai ügyvédi irodát értesítette, hogy folytathatják a kisajátításokat, megvan rá a pénz.

— A Kondoros-Tiszakürt közötti 63 kilométeres szakaszon 380 millió forintot már kifizettek az ingatlanok tulajdonosainak a területeikért — mondta Molnár László. — Nyolcszáz millió forint értékű földre megtették az ajánlati felhívást — kifizetés nem volt —, a még szükséges területre 1-1,5 milliárd forint kell.

Az állam a régészeti feltárásokra pluszban 700 millió forintot biztosít, a megyei közgyűlés pedig néhány hónapja arról döntött: ha kell, akár kétmilliárd forintot is megelőlegez a kormányzatnak az ásatásokra.
Idén befejezik a kisajátításokat, ősszel kezdhetik a régészeti feltárást, jövőre akár indulhat is a kivitelezés.

Molnár László továbbra is azt szorgalmazza, megyei vállalkozók építsék a négysávos M44-est, ne csak harmadik-negyedik alvállalkozók legyenek. A képviselő szerint ezt a konstrukciót a kormány a mindig aktuális finanszírozással állni tudja, és ami még nagyon lényeges: fele annyiba kerülne a beruházás, mintha magánerőt is bevonnának PPP-konstrukcióban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!