Gazdaság

2009.08.04. 10:47

A többség jobban adóztatná az élvezeti cikkeket

Az emberek többsége az élvezeti cikkek megadóztatásával pótolná a gazdasági válság miatt kieső állami bevételeket, miközben negatívabban ítélik meg a pénzügyi szektort, valamint az autóipart - közölte egy nemzetközi felmérés alapján a Szonda Ipsos kedden.

MTI

A közvélemény-kutató 23 országot, köztük Magyarországot érintő felmérése szerint a megkérdezettek közül háromból két vásárló támogatja a cigaretta adójának emelését.

A vásárlók fele, 53 százaléka ért egyet az alkohol és több mint harmaduk, 35 százalékuk az édességek és rágcsálnivalók pótlólagos megadóztatásával. A megkérdezettek további 13 százaléka támogatja az üdítőitalok adójának emelését is.


 

A Szonda Ipsos közleményében kiemelte: a fogyasztók ezektől az iparágaktól várják, hogy kisegítsék a kormányokat abból a nehézségből, amelybe a bankszektor és az autóipar sodorta őket. Ezt az is bizonyítja, hogy bár a pénzügyi szektor és az autóipar megítélése jelentősen romlott az elmúlt két évben, a megkérdezetteknek csupán 25 százaléka támogatná a vállalati adók emelését, míg 17 százalékuk értene egyet az autóiparra negatívan ható "dugódíj" bevezetésével.

A felmérésben résztvevő országok a világ bruttó hazai termékének, GDP-jének 75 százalékát adják. A legutóbbi adatfelvételt a közvélemény-kutató 2009. április 14. és május 7. között végezte el a 18 év feletti internet-felhasználók között, országonként ezer fős reprezentatív mintán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!