Gazdaság

2009.08.07. 08:46

A leghátrányosabb helyzetű, aki dolgozik és adót fizet

Ma Magyarországon azok a leghátrányosabb helyzetű emberek, akik dolgoznak és adót fizetnek. Ezt állítja a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének vezetője, akik úgy véli, a devizahitel valójában uzsorakölcsön, mert a felvevő olyan adósság spirálba kerül, amiből sokak számára nincs kiút.

cs. á.

— Az uzsorát a törvény tiltja és bünteti, mivel az ilyen kölcsönt nyújtó személy vagy intézet nem tisztességes kamatra törekszik, hanem arra, hogy az uzsora kölcsönt felvevő olyan adósság spirálba kerüljön amiből nincs kiút. Fizet az utolsó leheletig, de végül úgyis elveszíti mindenét. Éppen ezért hozták létre a devizaalapú hiteleket. Nem uzsora kölcsönnek hívják, hanem olyan európaias, liberális, devizaalapú hitelnek.

Ezek uzsora hitelek, mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodtak. Ezeket a hiteleket soha nem érintette semmilyen deviza tranzakció, mindössze devizában tartják nyilván. Egy soha végre nem hajtott tranzakció után számolnak fel a bankok horribilis összegeket. Ennek következtében, röpke néhány hónap alatt családok tízezrei váltak és válnak földönfutóvá — mondta el a gyulai alapítású Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének vezetője, Kásler Árpád.

A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete már hónapok óta felhívást intézett a kormány, a Bankszövetség és az ellenzéki pártok felé, hogy soron kívül tűzzék napirendre a magáncsőd intézményének a bevezetésére irányuló tárgyalásokat.

— Ez a mai napig nem történt meg, a Fidesz még válaszra sem méltatta szervezetünket. Ellenben születnek látszat intézkedések, amelyek egyáltalán a legkisebb mértékben sem szolgálják a dolgozó, adót fizető banki adósok érdekeit. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon a leghátrányosabb helyzetű emberek azok, akik dolgoznak, adót fizetnek és értéket állítanak elő.

A kormánynak ugyan minden törvényadta lehetősége és eszköze megvan az uzsorabankok megregulázására, de nem él vele. Mi csakis magunkra számíthatunk, a tömeg erejével. A jelenlegi bankrendszer működését csakis együttes erővel tudjuk bojkottálni. Csakis együttes erővel tudjuk megvédeni érdekeinket és értékeinket — mondta Kásler Árpád, aki szerint egy országos méretű polgári engedetlenségi mozgalom segíthet a jelenlegi helyzeten.

Címkék#Gyula
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!