Gazdaság

2009.03.18. 11:06

Több mint kétszáz munkahely szűnt meg az orosházi Meriannál

Orosházán 210 ember elbocsátása már több mint valószínű, de a hírek szerint még több százan félthetik állásukat. A helyi foglalkoztatás ügyében Fetser János képviselő összefogást hirdet.

cs. i.

Figyelemfelkeltésnek szánta Fetser János országgyűlési képviselő a szerda délelőttre összehívott sajtótájékoztatóját. A politikus szerint komoly összefogásra van szükség akkor, amikor a megyében kétezer ember munkahelye került veszélybe. Orosházán és a térségben ezer munkavállaló sorsa kétséges.

- Helyzet van! Békés megye segítséget kér! Vészhelyzet ez a javából! - fogalmazott. Szerinte helyi szinten is az önkormányzatnak, konkrétan az orosházi utalt, példát kell vennie a hódmezővásárhelyiről. Ott sikerült az Alföldi Porcelán Gyárat megmenteni a tulajdonos, az állam és az önkormányzat példás összefogásával. S közben egy levelet mutatott az újságíróknak, melyben négy orosházi vállalat vezetője március 2-án megfogalmazta kérését az önkormányzat, Németh Béla polgármester felé: a jelenlegi 2 százalékos iparűzési adó mértékét csökkentse le a város 1 százalékra.

Délben kaptuk a hírt: 210 embert küld el az orosházi Merian Zrt. A baromfifeldolgozással foglalkozó, jelenleg felszámolás alatt álló társaság dolgozóinak mindezt ma jelentették be.— Most a cégeink vannak bajban. Amikor 1995-ben Orosháza került nehéz helyzetbe az eladósodás miatt, akkor ők mentették meg a várost a befizetéseikkel. Most ők kérnek, de eddig nem kaptak segítséget. Szerintem felelőtlen döntés az Invitel-perben megítélt pénzből 300 millióról lemondani. Ebből foglalkoztatási alapot kellene képezni, nem elkótyavetyélni - érvelt Fetser János.

Németh Béla elmondta, ma, szerdán postázta levelét. Tartalmáról viszont nem nyilatkozott, nem szeretné, ha a címzettek a sajtóból értesülnének a részletekről.

Azt viszont elmondta, tavaly novemberben munkahelyteremtő rendelettervezet összeállításáról határozott az orosházi képviselő-testület.

— Eljuttattuk a Miniszterelnöki Hivatal támogatási irodájához minősítésre. Kíváncsian várjuk, az EU-s jogalkotással összhangban van-e a dokumentum. Ha visszaküldik, a képviselő-testület megtárgyalja.


Figyelemfelkeltési szándéka ezért fokozottan érvényes az önkormányzatra, hogy történjen végre valami. De minden érdekelt, érintett részéről, közreműködésével kéri, várja és szorgalmazza az összefogást.A volt polgármester a munkaügyi központokkal is kapcsolatban áll, mert meggyőződése, a munkaadók nem a könnyebbik megoldást választják: magyarán, nem az elbocsátásokban látják a megoldást. A kormányzat, a szakminisztériumok rendelkezésére álló foglalkoztatási programjainak a pályázataira már több helyi és térségben működő cég beadta a pályázatát.

— Vannak cégek, ahol 40, máshol 850 dolgozó megtartása is nehézségbe ütközik. Békés megye legnagyobb foglalkoztatójának kormányzati segítségre lesz szüksége, erről tájékoztatom a miniszterelnököt, aki hamarosan megyénkbe érkezik. Tudnia kell, hogy itt mindenki egyet akar: a legjobb megoldást - mondta Fetser János.

Az orosházi cégvezetők levele (jpg)

Azt viszont elmondta, tavaly novemberben munkahelyteremtő rendelettervezet összeállításáról határozott az orosházi képviselő-testület.

— Eljuttattuk a Miniszterelnöki Hivatal támogatási irodájához minősítésre. Kíváncsian várjuk, az EU-s jogalkotással összhangban van-e a dokumentum. Ha visszaküldik, a képviselő-testület megtárgyalja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!