Gazdaság

2009.03.30. 19:08

Kocsma vagy múzeum is lehet az egykori bakterházakból

Indul, vagy összedől a bakterház? Az ország jó néhány pontján szívesen vennék az önkormányzatok, ha a mára funkciójukat vesztett, pusztulófélben levő vasúti épületeket hasznosíthatnák. Ötletből kifogyhatatlanok.

K. E.

Szégyenfoltjai a településeknek

Országszerte, így Békés megyében is jó néhány MÁV-épület várja sorsa jobbra fordulását. Több működő vagy egykori állomás és az ezekhez tartozó létesítmények szégyenfoltjai a településeknek. A már funkciójukat vesztett épületek ablakait vandál kezek betörték. Sok helyen már a nyílászáróknak is csak a nyoma maradt. Az épületeket szétlopták.

A Vasutas Települések Szövetsége az ország 850 településére juttatta el kérdőívét. Arra kíváncsiak, ha mód lenne rá, az önkormányzatok jelképes összegért megvennék-e, s ha igen, mire hasznosítanák az egykor a vasút életéhez tartozó, s hajdan szebb napokat látott épületeket. Több helyről már megérkezett a visszajelzés. Az önkormányzatok látnak fantáziát a pusztuló épületekben. Például málházóból raktárt, MÁV-rendelőből egészségügyi intézményt, szolgálati lakást alakítanának ki. A bakterházak is népszerűek. Közösségi tér, múzeum, sőt kocsma is lehetne belőlük.

A vasútállomás a település kapuja

— Régen, amikor a legtöbb települést főként vasúton közelítettek meg, azt tartották, a vasútállomás a település kapuja. Mára ezek a kapuk nem egyszer szégyenfolttá váltak. Különösen azok az épületek, amelyeket nem használnak. Egyre több bakterház, váróterem, mázsaház árválkodik a települések szívében — tudtuk meg Csanádi Istvántól.


 
A Vasutas Települések Szövetségének elnöke elmondta, nemcsak a hozzájuk tartozó településeket keresték meg kérdőívükkel, hanem azokat a falvakat, városokat is, amelyek vélhetően rendelkeznek megüresedett MÁV-épülettel. Sok helyen már vonat sem közlekedik.

Jelképes áron vevők lennének

— Több visszajelzést is kaptunk, ezek feldolgozása folyamatos. Tapasztalataink szerint az önkormányzatok jelképes áron vevők lennének ezekre az épületekre. Jó néhány ötlet merült fel. Többek között egykori MÁV-rendelőben egészségügyi intézményt alakítanának ki, váróteremből könyvtárat, szolgálati lakást. A bakterházak, restik is felkeltették az önkormányzatok érdeklődését. Például fiataloknak közösségi teret hoznának létre, ezenkívül felmerült múzeum, sőt kocsma is. Van, ahol a polgárőröknek adna irodát az önkormányzat.

Mezőhegyesen a volt MÁV-rendelőben például a közmunkásokat helyeznék el, a málházóból például raktár válhatna.

A minisztériummal és a MÁV-val egyeztetnek

Medgyesegyháza polgármestere, dr. Nagy Béla többször is szóvá tette a helyi MÁV-állapotokat.

— A településközpont szégyene a vasútállomás — szögezte le. A medgyesiek, ha mód nyílna rá, a bánkúti állomást hasznosítanák, amely ugyan még működik, de az utaslétszám miatt egy kisebb helyiség is elegendő lenne várónak, hiszen a jegykiadás is megszűnt már.

Csanádi István elmondta, az igények összesítése után a szakminisztériummal és a MÁV illetékeseivel kezdeményez egyeztetést az ingatlanok sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!