Gazdaság

2008.08.15. 19:34

Vasúton Szegedre: Békéscsabáról Mezőhegyesen keresztül is visz vonat

Ha érik is kritikák a vasúttársaságot, az nem mondható el, hogy ne próbálkoznának. Az ütemes menetrend tavaly év végi, megyénket is érintő bevezetése után Szegedet immár két irányból is el lehet érni Békéscsabáról.

Cs. Á.

Szegedet egy ideje már két irányból is el lehet érni Békéscsabáról. Míg korábban gyakorlatilag csak a hagyományosnak mondható, Orosházán és Hódmezővásárhelyen át vezető vonal állt az utasok rendelkezésére, most már a Kétegyháza—Mezőhegyes—Újszeged irányból is könnyebben megközelíthető a Tisza-parti város. A két megyeszékhely között ugyan ezen az útvonalon kicsit hosszadalmasnak is mondható a menetidő, a változtatás viszont kedvezően érintette a dél-békésieket. Balogh-Fazekas Anita, a személyszállítással foglalkozó MÁV-Start Zrt. szóvivője elmondta, ők maguk sikeresnek ítélték a kezdeményezést. Azért döntöttek a változtatás mellett, mert így nem kell az utasoknak Mezőhegyesen átszállniuk. Így könnyebben és kényelmesebben juthatnak el Makóra, vagy akár Újszegedre.

Békéscsabáról Szeged felé eleinte egyórás csúszás is előfordult, amikor tavaly decemberben a MÁV-Start Zrt. bevezette az ütemes menetrendet. Azóta rendeződött a helyzet, és a változtatás alapvetően jó irányba vitte a vasúti közlekedést.

Pozitív az ütemes menetrend fogadtatása

— Utasaink részéről általában pozitív az ütemes menetrend fogadtatása. Csökkent a zsúfoltság és kiszámíthatóbb, könnyebben megjegyezhető lett a vonatok indulási ideje — hangsúlyozta a társaság sajtószóvivője, Balogh-Fazekas Anita. Azt ugyanakkor elismerte, megyénkben a csatlakozás terén voltak problémák. A Békés megyét érintő szakaszokhoz nem igazították hozzá a többit, így adott esetben akár rosszul is elsülhetett egy-egy menetrendi változás.

— Az eddigi tapasztalatok alapján hátrányos lehet, hogy az ütem biztosítása érdekében esetenként egy vagy két órával megnövekszik a csatlakozó állomáson a várakozási idő.

Dél felé még mindig tovább tart az út Szegedre

Az Elvira névre keresztelt online vasúti menetrend értékes információkkal szolgál a két megyeszékhely közötti utazással kapcsolatban. Eltekintve attól, hogy Elvira figyelmünkbe ajánl egy 4 óra 25 és egy 6 óra 40 perces utat, Békéscsabáról Orosházán át 1 óra 54 perc alatt Szegedre lehet érni, visszafelé kicsivel hamarabb is megtehető az út. Aki a déli, Mezőhegyesen át vezető utat veszi igénybe, annak 3 óra 29 percet kell szánnia az utazásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!