Gazdaság

2008.08.11. 19:55

Tűzifával a gázár ellen – idén nem lesz hiánycikk az akác

A nyár még javában tombol, de sokan már a télire való tűzifával töltik fel a színt. A fenyegető gázáremelés híre megnövelte a tüzépek forgalmát.

F. M.

Már nem csak a kispénzűek és a nyugdíjasok készülnek tűzifavásárlással a télre. Az egyik újkígyósi telep munkatársa elmondta, van, aki apránként, egy mázsájával, mások 10—20 mázsát egyszerre megrendelve töltik fel a színt vágott akác tüzelővel. Száz kiló 2 ezer 690 forint, ennyi volt tavaly is. Mindez már nem mondható el a fekete kőszénről. Ha van is, mázsáját 4 ezer forint fölötti áron kínálják a telepeken.

Az egyik jaminai telepen pontosan 4 ezer 250 forintot kérnek érte. A kőszénnek egyelőre nem akkora a forgalma, mint a tűzifának. Még sokak emlékezetében él a 2006-os nyár, amikor olyannyira hiánycikk volt a tüzelő, hogy a telepek listát vezettek a megrendelésekről. Tavaly már a kereslet visszaeséséről számoltak be a kereskedők, pedig többségük — a korábbi rohamra számítva — jócskán rendelt a tűzrevalóból. A vásárlást nagymértékben befolyásolja az időjárás is: míg korábban zord, kemény télre számíthattunk, ma már az enyhe, havazástól mentes hónapokon sem lepődünk meg. Az enyhe télnek köszönhetően sokak portáján tavaszra is jócskán maradt tűzifa.

Így járt a békéscsabai Kovács család is.
— Tavalyról 20—25 mázsa tűzifa áll még a szín alatt, ehhez vettünk a napokban 27 mázsányit — mondta Kovács Ilona. Számításai szerint a száz négyzetméteres családi ház fűtéséhez 50—60 mázsa fa és összesen 30 mázsa fekete kőszén, illetve iszap szükséges egy átlagos idényre. Működik ugyan gázfűtés is a házban, de néhány éve, az első drasztikus gázáremelés hatására ismét beüzemelték a régi vegyes tüzelésű kazánt.

— Az egyik fafeldolgozó 1350 forintért kínálja a hulladékfa mázsáját. Tölgy, bükk, akác, fenyő vegyesen jutott a teherautóra. A nagyobb rönköket felhasogattuk, már be is pakoltuk a tüzelőt szépen a szín alá — fejtette ki a háziasszony, hozzátéve, aki spórol, annak érdemes iszapot is beszerezni. Míg a kőszén nagy lánggal egyszerre elég, az iszap sokáig izzik és ezáltal tartós meleget biztosít a lakásban.

A kereskedők és a lakosság egyaránt vásárol tűzifát a Körös-vidék erdészettől.
— Tíz-tizenkét ezer köbméter fa a jelenlegi készletünk — tájékoztatott Dézsi Károly, az erdészet igazgatója. Elmondta, tavaly a kivágott tűzifa jelentős része megmaradt. A korábbi enyhe tél miatt ugyanis a háztartásokban alacsonyabb volt a fogyasztás. Most a gázáremelés hírére ismét megugrott a lakossági kereslet. Az erdészet igazgatója elmondta, a fát a kitermelés helyéről értékesítik. Mivel szállítási költség és kiskereskedelmi árrés nem terheli a kitermelt fa árát, így a telepeknél olcsóbban tudják értékesíteni a tüzelőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!