Gazdaság

2008.08.25. 18:26

Kormányközeli befektetőknek kedvez az új agrártámogatási rendszer?

A gazdálkodók jelentős része elutasítja a szaktárca által támogatott területalapú támogatási rendszert. Békésben akár tízezer embert is érinthetnek az intézkedések.

Cs. Á.

A megyei gazdaszervezetek sérelmesnek és a mezőgazdasággal foglalkozók érdekeivel ellentétesnek tartják az összevont területalapú támogatási rendszert (SPS), amire a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca a tervek szerint 2009-től áttérne.

— A kormányzatnak oda kell figyelnie a gazdák kérésére, és vissza kell vonnia az összevont területalapú támogatási rendszer 2009-es bevezetését. Ez semmilyen pluszforrást nem biztosít az érintettek számára — jelentette ki lapunknak Balogh Lajos.

A Kisgazda Polgári Egyesület megyei alelnöke szerint azért is értelmetlen az SPS alkalmazása, mert az Európai Unióban 2014-től egy merőben új, könnyebben kezelhető agrártámogatási rendszert kívánnak bevezetni. Balogh Lajos szerint így viszont megmerevedik a magyar agrárstruktúra.

— Csak az elosztás módja változik, méghozzá a jelenlegi kormányhoz közel álló körök szájíze szerint — mondta Balogh Lajos. — A történelmi bázisként meghatározott időpont, a 2006-os év egy szűk, jól informált, kormányközeli befektetői körnek az érdeke. Elfogadhatatlannak tartom a 2006-os földhasználaton alapuló „történelmi bázis” kifejezést, ugyanis Magyarországon nincs történelmileg kialakult földtulajdon, földhasználat és üzemi szerkezet, így pedig ilyen bázisról nem beszélhetünk.

Egyesületük szerint a mindenkori földhasználónak kellene megkapni a támogatást, így a jelenlegi, átlátható, egyszerűsített támogatási rendszer (SAPS) alkalmazásának meghosszabbítását kérik az agrártárcától.

Az SPS-rendszerrel kapcsolatban a tárca vezetői korábban már utaltak arra, hogy amennyiben az őszi parlamenti ülésszakon nem kap támogatást javaslatuk, úgy a jelenlegi támogatási rendszert alkalmazzák tovább. Gőgös Zoltán államtitkár elmondta azt is, hogy az SPS-hez való csatlakozást továbbra is célszerűnek tartják, az újonnan agrártámogatást kérők pedig arra számíthatnak, hogy a jövőben szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, ha mezőgazdasági támogatást kívánnak igényelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!