Gazdaság

2008.08.01. 17:29

Építésfelügyelet: árgus szemekkel figyelik a legkisebb hibát is

Az építkezés nálunk olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. Pedig a szakembereken, építőanyagon spórolni és a szabályokat mellőzni kockázatos „sport”.

Cs. R.

Az még nem lenne baj, ha az építtető eltér a tervrajztól, csak azt előtte szakemberrel egyeztetve, engedélyek birtokában tegye. Márpedig Magyarországon  minden második családi háznál nem készül el a módosított tervrajz.

Sokan már az építkezés elején hibáznak. Kevesen tudják például, hogy az építményértékben harmincmilliót meghaladó, valamint a közbeszerzésre kötelezett építkezést előzetesen be kell jelenteni a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Építésfelügyeletéhez. Persze a megyei felügyelők előbb-utóbb enélkül is eljutnak a tulajdonoshoz, csakhogy a mulasztás az mulasztás. A feledékenységnek 100 ezer forint lehet az ára.

A kiviteli tervtől való eltérést egymillió forinttal is büntethetik, ha a felelős műszaki vezetők nélkül folyik a munka kétmilliós a büntetési plafon, az építési napló hiányánál pedig hárommillió. A felügyelők le is állítják az építkezést, ha úgy ítélik meg, hogy a szabálytalanság következménye életveszélyes lehet. Tanmesébe illő történetet ugyanis nem is egyet őriznek az ellenőrök. Ilyen annak a betongerendának az esete, amelyet acéllal toldottak meg, s erre a műveletre nem szólt statikai számítás.

Ha hatósági munkáról adunk hírt, a bírságokról is szót ejtünk. Az építésfelügyelet megyei munkatársaival, Börner Miklóssal és Kovács Évával ezt a kérdést hamar kipipáljuk. Szerintük a hibák feltárása a legfontosabb. Mert nem a bírság a legsúlyosabb ár, amivel valaki a szabálytalan építkezésért fizethet, hanem a biztonsága.

A biztonságra a felügyelők is adnak, védősisakot és bakancsot is visznek arra az ellenőrzésre, amelyre elkísértük őket. Békés határába indulunk, a szerelőcsarnok építtetője már vár minket.

Először felmérjük, mit mutat a tervrajz és mit a valóság. A lézeres távmérő adatai megnyugtatóak, ám a mellékhelyiség környékén kisméretű bontott téglából építették a falat. A habarcs közt kilátok a szabadba, ám a felügyelőknek érdekesebb, hogy honnan származik az anyag.

— A házunk bontásából — mondja az építtető, ami kézenfekvő megoldás, csak nem szabályos. A bontott anyagot előzetesen be kell vizsgáltatni. A felügyelők erre utólagosan 15 napos határidőt adnak. A férfi hangosan számol, megéri-e ez neki: ötvenezer forint alatt a laboratóriumot nem ússza meg, ám ennél többe kerülne, ha újrarakná a falat.

Börner Miklós szerint sok még a tanulnivaló. Idehaza, ahol nagy hagyománya van a kalákában való építkezésnek, sokan nem bíznak meg felelős műszaki vezetőt és műszaki ellenőrt. Kérésre az építőanyagok minőségi igazolását is fel kell mutatni. Ezek a szabályok a közvetlen céljukon túl a feketemunkások, a kontárok, meg a gazdasági visszaélések kiszűrésére is jók.

Békésen építési napló nélkül dolgoztak a szerelők

A felügyelők egy gyulai családi ház építkezésén is tiszteletüket teszik, odafelé némi kitérővel. Börner Miklós Békés szélén egy építkezéshez kormányozza az autót. A szerkezetkész házban a gázszerelők a gépészeti munkákat végzik, építési napló nélkül. A város túlfelén elkészült takarmánytároló és félkész párja is szemet szúr. Az építményekről lerí, hogy előzetes bejelentésre kötelezettek. A felügyelők mindkét esetben intézkedéseket tettek.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!