Gazdaság

2008.08.15. 12:46

Csabára hoznák a Gyöngyösön megfúrt gumigyárat (frissítve)

Gumigyárat hozna Békéscsabára a városi szocialista frakció két tagja. Mezei Zsolt és Miklós Attila levélben fordult Vantara Gyula polgármesterhez: haladéktalanul hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy az Apollo Tyres itt valósítsa meg beruházását. A városvezető támogatja a kezdeményezést.

m. p. m. / Beol.hu

„A munkahelyteremtést a békéscsabai közgyűlés minden tagja – legalább nyilatkozatok szintjén – támogatja. A városért, az itt élő munkavállalókért és a fiatalokért felelősséget érző önkormányzati képviselőként kezdeményezzük, hogy a polgármester úr haladéktalanul, hívja össze a közgyűlést, annak érdekében, hogy a Gyöngyösön meghiúsult beruházás új helyszíne Békéscsaba város lehessen” – olvasható a csabai szocialista képviselők levelében.

Ha az Apollo Tyres valóban úgy dönt, hogy nem valósítja meg a gyöngyösi beruházást – amely a legnagyobb indiai befektetés lehetett volna hazánkban –, az károsan befolyásolhatja más potenciális indiai befektetők döntését is – írja a téma kapcsán az Index. Egy felmérés szerint az ázsiai befektetőkre különösen igaz, hogy adott országból érkező céget annak sikere esetén több vállalat is követheti. Az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. csütörtökön jelentette be, hogy visszavonja a gyöngyösi, 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon vagy más európai országban.

Mezei Zsolt és Miklós Attila kérik Vantara Gyula polgármestert: „Közösen vállaljuk mindazokat a feltételeket, amelyeket Gyöngyös város az előkészítő tárgyalások során felvállalt. Kérjük fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök urat és a kormányt támogassa kezdeményezésünket, és a kormány biztosítsa a befektető felé mindazokat a feltételeket, amelyekkel lefolytatta az eddigi sikeres tárgyalásokat. Javasoljuk kezdeményezésünkkel, keressék meg az Apollo Tyres képviselőit, és ajánljuk fel, valósítsák meg beruházásukat Békéscsabán.”

A hír hallatán egyébként már több település jelezte, szívesen befogadná a Gyöngyösre tervezett indiai gumiabroncsgyárat. A Hajdú-Bihar megyei Polgár és a Nyírbogdányi Ipari Park is bejelentkezett az Apollo Tyres beruházásának fogadására, valamint az MTI értesülései szerint Miskolc is szóba jöhet a projekt megvalósulásának majdani helyszíneként.

„Az új munkahelyek létrejöttének támogatása politika felett álló kérdés”

— Nagyon örülök szocialista képviselőtársaim javaslatának, hiszen az új munkahelyek létrejöttének támogatása politika felett álló kérdés, mint az egy hete elnyert 15 milliárdos csatornafejlesztési pályázat — hangsúlyozta Vantara Gyula. Hozzátette, Békéscsaba szívesen ad otthont az Apollo Tyres befektetésének, ha vállalhatóak a korábban Gyöngyös város által ígért feltételek, vagy jobbak.

A polgármester hétfőn felveszi a kapcsolatot az Apollo Tyres képviselőivel és felajánlja, hogy tárgyaljanak a beruházás esetleges békéscsabai megvalósításának feltételeiről. A város kezdeményezése kapcsán Vantara Gyula hétfőn rendkívüli egyeztetést tart a közgyűlési frakciókkal, melynek célja a teendők meghatározása, valamint annak eldöntése, hogy szükésges-e rendkívüli közgyűlést összehívni az ügyben.

 

A polgármester hétfőn felveszi a kapcsolatot az Apollo Tyres képviselőivel és felajánlja, hogy tárgyaljanak a beruházás esetleges békéscsabai megvalósításának feltételeiről. A város kezdeményezése kapcsán Vantara Gyula hétfőn rendkívüli egyeztetést tart a közgyűlési frakciókkal, melynek célja a teendők meghatározása, valamint annak eldöntése, hogy szükésges-e rendkívüli közgyűlést összehívni az ügyben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!