Gazdaság

2008.08.30. 11:19

Belvízrendezési program indul tizenhat Békés megyei településen

Komplex belvízrendezési program indul Békés megye tizenhat településén - tájékoztatta lapunkat a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség.

BEOL

 A 2,23 milliárdos összköltségvetésű projekt megvalósításához 1,9 milliárd forint támogatást biztosít a Dél-Alföldi Operatív Program. A most induló beruházásoknak köszönhetően az érintett települések belterületén megszűnnek a belvízkárok és az utakat valamint a felszín alatti közműveket sem rongálja tovább a belvíz. Több mint 106 ezer lakos életkörülményei javulnak, és jelentősen csökkennek a települések védekezési költségei is. 

Békés megyében a sajátos természetföldrajzi és település-szerkezeti adottságok valamint a szélsőséges csapadékviszonyok miatt jelentős károkat okoz a belvíz. A le nem vezetett csapadékból és a magas talajvízszintből adódó káros víz sok hátrányos helyzetű család életét keseríti meg: gyakran elönti az utcákat, a portákat, a háztáji gazdaságokat, nedvesek a lakóépületek és az élővilágban is kárt tesz. Mindemellett idő előtt tönkremennek az utak és a felszín alatti közművek is.

A most induló projektben Békés megye tizenhat, legkritikusabb helyzetben lévő településének belvízelvezetési rendszere épül ki: Békés, Doboz, Geszt, Gyomaendrőd, Kondoros, Kötegyán, Kunágota, Méhkerék, Mezőberény, Okány, Pusztaföldvár, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szarvas, Tótkomlós és Újszalonta.

A belvízmentesített területek nagysága eléri majd a 2661 ha-t. Összesen 159 utcában 45.845 m nyílt földmedrű csatorna, 12.357 m burkolt csatorna, 1541 akna és vízgyűjtő, valamint 17 átemelő épül meg. Létesül egy 187.882 m3-es záportározó és kiépítenek egy 154.000 m2-es iszapsűrítőt is.

A rendkívüli belvízkárokat okozó 1999-2000-es és 2005-2006-os években a fenti településeken az önkormányzati intézményekben, az utakban és a lakásokban bekövetkezett károk valamint a belvíz elleni védekezés költségei együttesen meghaladták a 3 milliárd forintot. A mostani beruházás eredményeképpen jelentősen csökkennek majd a védekezési költségek és javulnak a főként hátrányos helyzetű családok életkörülményei.

Az uniós projekt támogatási szerződését augusztusban írják alá. A kivitelezési munkák szeptemberben kezdődnek és várhatóan 2010 második felében fejeződnek be. 


Nagyobb térképre váltás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!