Gazdaság

2008.08.11. 19:32

A tejet a borjú, a piaci gondok levét a termelő issza meg

A multik egyes boltjaiban literenként 129 forintért árult tej tönkreteszi a hazai termelőket. Nem volt nehéz kikövetkeztetniük, hogy az áruházláncok csak úgy kínálhatják ilyen olcsón a tejet, ha a beszerzési ár alá mennek. A békéscsabai boltokban tegnap 159 forintért láttuk a legolcsóbb dobozos tejet és 295-ért a legdrágábbat. A multik ára nem csak a kisebb boltokét, a piacét is veri.

Cs. R.

A verseny kicsiben érzékelhető a békéscsabai vásárcsarnokban is. Néhányan tavalyi áron, még 130-ért kínálják a tejet.

— Amikor nyolc éve elkezdtük a gazdálkodást, egy literért száz forintot kértünk. Csak apránként emeltünk, ám a tavalyi takarmánydráguláskor kénytelenek voltunk rátenni tíz forintot. Bár az energia ára idén többször is felment, újabb áremelésre nem is gondolhatunk, a vevők sokszor a 140 forintot is sokallják — magyarázta Kovács Mihályné, akinek a békéscsabai háztájiban a nyolc tehén az esti és a reggeli fejéssel kétszáz liter tejet ad.

Ennek nagyobbik részét megisszák a borjak. A piacra szánt adagot este lehűti, reggel pedig a frissen fejttel másfél és kétliteres pillepalackokba önti. Kocsiba pakolja és irány a vásárcsarnok. Havonta rengeteg pénz megy el áramra, mosogatóvízre és benzinre, nem is beszélve a fáradtságról és a pult mellett töltött időről. Nem tagadja, szívesen lemondana erről a tortúráról, ha lenne csarnok, ahol normális árért átvennék a tejet.

Bár a piacon ez nem fordulhat elő, a bolti forgalomban az import aránya meghaladja  a 30 százalékot. Krajcsovicz András, a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának elnöke szerint ha ezt leszoríthatnák 20 százalékra, plusz 130 millió liter tejjel számolhatnánk a hazai piacra. Ez a feldolgozókon át értékesítő gazdaságoknak jelentene árbiztonságot. Az elnök a multikkal való tárgyalás híve, a kilátásba helyezett demonstráció csak végső megoldás lehet.

A közvetlen értékesítésben is vannak még lehetőségek, annál is inkább, mert a tej 28—30 százaléka ma is így jut el a fogyasztókhoz, s ezt akár 10 százalékkal lehetne emelni. Ehhez azonban kell a hűtött tartályú teherautó, ami komolyabb beruházást és összefogást is feltételez.
— Egyebek mellett itt jutnának szerephez a termékpályás értékesítő szervezetek — mondta dr. Kulcsár László, a gazdakörök megyei elnöke.

Hozzátette, a reorganizációs programok elmaradtak, s a 2000 táján megalakult szervezetek támogatása is elapadt. Így nemhogy szaporodott volna a számuk, a meglevők is elsorvadtak. A termelők többsége ugyanis saját erőből képtelen megszervezni a termékpályás értékesítést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!