Gazdaság

2008.06.03. 18:18

A kockázatmentes befektetéseket szeretjük

A hazai lakosság jelentős mennyiségű, több ezer milliárdnyi forintot tart még mindig otthon, valamint bankbetétben. Bár ezek a számok csökkenő tendenciát mutatnak, a befektetési alapok aránya így is mindössze 10 százalék körüli.

BEOL

Ezekből a számokból jól látható, hogy a magyar lakosság körében közel sem lehet pénzügyi kultúráról beszélni — véli szakértőnk, Molnár Viktor.

A békéscsabai gazdasági szakember szerint a legnagyobb visszahúzó erőt a bankok jelentik, hiszen különböző akciós bankbetétekkel csábítják az ügyfeleiket, ahelyett, hogy befektetési alapokat, részvény vagy kötvény típusú megtakarításokat ajánlanának nekik, amelyekkel természetesen jobban is járna az ügyfél. De miért éri meg a pénzintézetnek mindez? A bank is pénzből él és a beáramló betéteket hitelként helyezik ki vagy a tőkepiacon fektetik be. Az ügyfél csak a maga pár százalékát kapja meg, míg a pénzintézet a tőkepiacon megtartja a maradékot, ami éves szinten több 10 százalék is lehet.

Miért fektetünk bankbetétbe? Egyrészt mert bízunk a tanácsadó tudásában, illetve tapasztalatában, de sajnos az esetek nagy többségében nem az optimális megoldást nyújtják nekünk. A másik ok amiért a betétek mellett döntünk, az a kockázatmentesség. A magyar ember sokat akar keresni kevés kockázattal.

Sokat elveszítünk a bankbetét esetében és a kecsegtető 9-10 százalékos kamat után is  csak 5-6 százalék körül mozog az éves kamatláb. A 9-10 százalék csak 2 hónapra szól, tehát nem éri el a kamat a havi 1 százalékot sem. Ne feledjük, a betéteket mindig a jegybanki alapkamat alapján számolják, hacsak nem akarja a bank maga alatt vágni a fát. Továbbá megfontolandó, hogy az infláció figyelembevételével, átlagosan a pénzromlás alatt teljesít a bankbetét.

Hogy is van ez? Nyolcszázalékos infláció 5 százalékos bankbetéttel... Mennyit is vesztettem? Nos, az adott évben 3 százalékot csökkent a pénzem vásárlóereje, vagyis reálértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!