2008.06.23. 12:42
A biofeldolgozás felé nyitnak a csorvási tökösök
A Csorvási Gazdák szervezete a héj nélküli tökmagot négy éve termeszti félszáz hektáron. A kedvelt növény bevált, hektáronként 5-7 mázsás terméseredményt produkál. Kelemen Mihály elnök elmondta, érdemes nyitniuk a biofeldolgozás felé is. Készítettek egy pályázatot, mert fejleszteni szeretnék a feldolgozás szintjén, a szárító-tisztító-csomagoló vonalon.
A Corvinus Egyetemtől megrendeltek egy tanulmányt a Csorvási Gazdák a biofeldolgozási szint javítása érdekében. Ez azért kellett, hogy a biotermesztés még hatékonyabb legyen náluk.
Ausztriában jól ismerik a csorvási alapanyagot, amiből a gyógynövénykapszulák készülnek. A bio tökmagolaj is ebből lesz, ami kiváló salátaöntet. A gyógyszeripar és az élelmiszeripar keresi a csorvási tökmagot. De nem a csorvásiak az egyetlenek a térségben ezzel a növénnyel. A szomszédos Gerendás határában is termesztik a növényt.
Kelemen Mihály szerint pályázni kell a még jobb eredmény reményében. A bioalapanyag-termelésben Magyarország ugyanis élen jár, de az alapanyag kikerül Európába, majd feldolgozott portékaként visszavásároljuk. A csorvásiak ezen szeretnének változtatni. Ha minden jól megy, akkor e növény kapcsán akár integrátori feladatokat is felvállalnak később.