Gazdaság

2008.02.07. 14:58

Elérte Békés megyét a vasútfejlesztés

Békés megye kapujához érkezett a Budapest-Lökösháza vasútvonalat érintő fejlesztés. Ez alkalomból sajtótájékoztatót tartottak csütörtök délelőtt Mezőtúron, a polgármesteri hivatalban.

l. j.

Mint ismeretes, az uniós források bevonásával megvalósuló vasútvonal-korszerűsítés bonyolítása 2007-ben kikerült a MÁV kezéből, s új gazdája a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) lett. A nagyszabású vasúti felújítás Budapest-Mezőtúr közötti szakaszát nemrég adták át, most pedig a Mezőtúr-Gyomaendrőd közötti beruházás kezdődik.

Balogh György, a NIF Zrt. projektvezetője szerkesztőségünknek elmondta: a 20 kilométeres szakasz költsége 83 millió euró, ebből 80 százalékot az Európai Unió, 20 százalékot pedig a magyar állam fedez. A 2009. szeptember végéig tartó program soárn átépítik a vasúti vágányokat, korszerűsítik a biztonsági berendezéseket, felújítják a Berettyó felett (Mezőtúr) és a Körös felett (Gyomaendrőd) átívelő vasúti hidakat. Az állomásépületeket is korszerűsítik, aluljárókat építenek.

A következő szakaszra — Gyomaendrőd-Békéscsaba-Lökösháza — vonatkozóan Balogh György még nem tudott konkrétumokat mondani. Hangsúlyozta: az illetékes önkormányzatokkal most folynak az egyeztetések (ma délelőtt is megbeszélést tartottak a békéscsabai városházán), így azt, hogy mikor érnek el a felújítási munkálatok az országhatárig, ma még nem lehet megmondani.
A beruházás eredményeként a pályán 160 km/óra sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!