Gazdaság

2007.10.11. 19:12

Világnapi körkép: egekben a tojásárak

Kis túlzással, rengeteg az aranytojást tojó tyúk manapság megyénkben, hiszen pár hónap alatt a nagy és szép tojás ára 23-ról 35 forintra kúszott fel. A termelők szerint nem is áll itt meg a drágulás, hiszen a takarmány ára szinte a duplájára emelkedett.

Ny. L.

Selmeczi Béla békéscsabai tojástermelő elmondta: eddig 6144 forintért vette a tojótáp mázsáját, tegnap viszont már 10 500 forintos áron érkezett a szállítmány.

Negyvenmillió tojás egy évben. Jól hangzik, bőven jutna belőle rántottára és tükörtojásra. A megyeszékhelyi Csabatáj Zrt. ennyi tojást állít elő, de a növekvő takarmányárak miatt náluk is emelkedtek a költségek, és ez kihat az átadási árra.

— Elsősorban multicégeknek szállítunk nagy tételben, és az árakat nem mi diktáljuk, bármennyi is a ráfordításunk a termékre — ecsetelte Végh László, a társaság elnöke. — Nagy mennyiségben ömlött be a német és lengyel tojás a magyar piacra. Kisebb, gyengébb minőségű, de olcsóbb. A lakosság egy részének viszont, sajnos, csak erre futja.

Végh László kiemelte, emelkedett a búza, a kukorica, a szója és a napraforgó ára, de ők nem spórolják ki ezeket a tojótyúkok takarmányából, ezért tudnak minőségi tojást biztosítani. Ugyanezt mondta el Selmeczi Béla békéscsabai tojástermelő is, aki szerint tovább drágul majd a tojás, és erről nem a termelők tehetnek.

— A 10 ezer 500 forintos mázsánkénti tojótáp miatt 23 forintra emelkedett egy tojás előállítási költsége — magyarázta. — Májustól semmilyen támogatást nem kapunk, nincs piacvédelem azon uniós termelőkkel szemben, akik a saját országukban jelentős támogatást kapnak azért, hogy kivigyék a tojást az országból. Silányabb ugyan a termékük, de olcsóbb. Hozzám sokan bejönnek, hogy ezt a tojást vásárolnák, de drága, a nagyáruházakban olcsóbban megveszik.

A csabai piacon sem tolongtak csütörtökön tojásért. Mochnács György kereskedő tréfásan megjegyezte: majd ma többen lesznek, mert mégiscsak október második péntekje a tojás hivatalos világnapja. Hozzátette, hogy aki például tiramisuhoz, krémeshez vásárol tojást, csak a legszebbet viszi el, ha drágább is. A vevők közül Martinák Lajosné megjegyezte, eddig háztól vették a tojást, de a kistermelőnek már csak vesztesége származott, így felhagyott a tojótyúktartással.

A hozzánk lépő és Marikaként bemutatkozó hölgy elmondta: azt feltétlenül írjuk meg az újságban, hogy több vallás szerint is a tökéletesség szimbóluma a tojás. Táplálkozástani jelentőségét teljes értékű fehérje-, valamint vitamintartalma adja. Búcsúzóul kiemelte, mennyivel jobb lenne, ha olcsóbban hozzájutna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!