Gazdaság

2007.10.15. 18:28

Brüsszelben szeretne irodát Dél-Alföld

Régiós iroda lobbizna a dél-alföldi érdekek képviseletében Brüsszelben. Az Unió fővárosában már három éve irodát működtető Nyugat-Dunántúl jelentős eredményeket ért el közvetlen képviselete segítségével.

F.M.

— Brüsszeli irodája révén előreláthatóan 200—300 millió forint pluszforrás áramlik a nyugat-dunántúli régióba az elkövetkező néhány évben. És ez csak a forintosítható pályázati tételek értéke. Többek között a Brüsszelben lobbizók érdeme, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervbe végül mégiscsak bekerült az 86-os út négysávosítása. Az iroda emellett információs feladatokat is ellát — fejtette ki Kovács Balázs, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. munkatársa. A nyugat-dunántúli — vagy ahogy a belga fővárosban ismert — West Pannon képviseletét ellátó cég marketingesével az Európai Parlament régiós nyílt napján váltott szót lapunk munkatársa.

Többek között az Unió regionális politikájának megismertetése céljából invitált Brüsszelbe egy politikai döntéshozókból és aktivistákból álló 50 fős csoportot dr. Becsey Zsolt. A dél-alföldi európai parlamenti képviselője a nyugat-dunántúlihoz hasonló régiós képviselet létrehozását tervezi.
— A dél-alföldi régiót alkotó három megyei testület elnöke nemrégiben ellátta kézjegyével az iroda megnyitására vonatkozó politikai szándéknyilatkozatot. Jelenleg két Bács-Kiskun megyei gyakornok tanulmányozza az iroda nyitásának és működtetésének feltételeit. Őket követi két csongrádi, majd két Békés megyei társuk — számolt be az eddigi lépésekről a belga fővárosban lapunk munkatársának dr. Becsey Zsolt.

Az érintett három megye, valamint a négy megyei jogú város a tervek szerint közösen tartaná fenn az 5—6 millió forintos éves költséggel működtethető dél-alföldi irodát. Mint dr. Becsey Zsolt kifejtette, a megyék jelentősége a közös képviselet révén nem csökkenne. Forintosítható nyereségre az első néhány évben csekély az esély, de idővel a Dél-Alföld is jelentős eredményeket érhetne el Brüsszelből.

A külföldi érdekszervezetek képviselői naponta többször is kopogtatnak dr. Becsey Zsolt uniós parlamenti képviselő titkárságán. Mindezt a magyar lobbizókról nem lehet elmondani. Sőt, jelenleg inkább fordított a helyzet, nem egyszer a néppárti képviselő keresi fel a magyar szervezetek tagjait, hogy megismerhesse érdekeiket, amelyek mellett kiáll a jogalkotási folyamat során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!