Gasztronómia

2011.02.16. 00:00

Sáfrány, a vörös arany

Egy gyönyörű lila virág bibéje, melyből a vörös szálakat egyenként, kézzel szedegetik ki. Csoda, hogy ez a világ egyik legdrágább fűszernövénye?

Mindmegette

Gyönyörű lila növény, vörös bibével

A crocus sativus, másnéven kerti krókusz egy pici növény, melynek néhány centiméteres szárán nyílik gyönyörű lila virága, három vörösespiros bibével. A fűszerként termesztett sáfrányfajok mindössze két hétig, ősszel nyílnak.

Íze intenzíven édeskés, kesernyés, illata aromás, a bibék mélyvörösek, élénksárgára színezik az ételeket. A sáfrány szó eredete az arab zafran, mely sárgát jelent. 

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Vörös sáfrány
[/caption]

Sáfrányszüret

Egyetlen kiló sáfrány szálankénti leszüretelése mintegy 450 munkaóra, nem csoda, hogy egy kiló sáfrány több százezer forintot kóstál. A nálunk kapható sáfrány általában Iránból, Indiából, Marokkóból származik, de Európában is termelik, Görögországban és Spanyolországban, sőt egy kis svájci faluban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!