Gasztronómia

2009.09.03. 08:00

Gasztrofesztiválok szeptemberben

A szeptemberi gasztrokínálatban helyet kapnak az évszakra jellemző ínyencségek. A megszokott szüreti mulatságok mellett szarvasgombafesztivál, szilva-, paprika- és diónap várja az érdeklődőket. De lesz sajtvásár, méz- és dödöllefesztivál, és megtudhatjuk, hogy mi is az a görhöny.

Mindmegette.hu

2009. 09. 03-06. - Nemzetközi tiszai halfesztivál, Szeged

A fesztiváli halfőzők a világhírű szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a halételek népszerűsítése érdekében alapított Halfőző érdemrend elnyeréséért mutatják be halfőző tudásukat mind a zsűri számára, mind a nagyközönségnek.
www.halfesztival.hu


2009. 09. 04-05. - Kanizsai bor- és dödöllefesztivál, Nagykanizsa

A fesztiválon a vendégek megkóstolhatják a dödöllét és a finomabbnál finomabb egyéb tájjellegű ételeket, zamatos zalai borokat, de válogathatnak a népművészeti remekek között is a kirakodóvásáron. Idei évben Guinness rekord állítási kísérletre kerül sor 2500 adag dödölle elkészítésével, és első alkalommal bordalnokot is választanak.
www.nagykanizsa.hu/hsmk


2009. 09. 04-05. - III. Kaposvári mézfesztivál, Kaposvár

A mézvásár, mézzel készített termékek vására és mézkóstolók várják az érdeklődöket, a színes program részeként a Méz Lovag Rendek felvonulása, mézfajták bemutatása is lesz a  fesztiválon.
www.egyud.somogy.hu


2009. 09. 04-06. - Budapesti pörköltfőző verseny és fesztivál, Budapest

A X. SzeptEmber Feszt új helyszínen, a X. kerületi Népligetben vár mindenkit. A végtelen programkavalkád, a hazai gasztronómia mesterei, a koncertek és a rekordok sokasága idén is várja a fesztiválra látogatókat. A Pörköltek Tere létrehozásával a szervezők azt a célt kívánták megvalósítani, hogy a SzeptEmber Feszt közönsége minél szélesebb választékát ismerje meg a hagyományos nemzeti ételünknek, a pörköltnek. A tavalyi nagy sikert követve, idén újabb éttermek mutatkoznak be közel 30 féle pörkölt különlegességgel a vendégek számára.
www.szeptemberfeszt.hu

 
2009. 09. 04-06. - Szüreti napok, Sopron

Sopronban ez a három nap hagyományosan a szüreti időszak kezdete. A szőlőkben már zajlik a munka, de a Fő téren is helyt állnak a soproni borászok. Csakúgy mint tavasszal, életre kel az évszázados belváros, és zenével, tánccal ünnepelik a legnagyobb munka kezdetét.
www.kekfrankosnyar.hu


2009. 09. 05. - II. Kiskörei csülökfőző verseny, Kisköre

A hagyományokhoz híven az ínycsiklandozó falatok mellett folklór műsorok, sportbemutatók, népművészeti mesterségek bemutatója és kirakodóvásár fogad minden kedves érdeklődőt, aki szeptember első hétvégéjén Kiskörére látogat.
www.program.kiskore.hu


2009. 09. 05.  - Szüreti csirkepaprikás-főző fesztivál, Bóly

Az immár hagyományosnak mondható Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál idén 11. alkalommal kerül megrendezésre Bólyban. A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. „kanalas galuskával” készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül. E hagyomány népszerűsítésére rendezik meg az egyre népszerűbb főzőversenyt, melyre tavaly már 150 pályázó jelentkezett. Egy pályázó 10 vendég részére főz, tehát legalább 1500 vendég figyeli izgatottan, mi készül a bográcsban. De hogy a többi nézelődő se unatkozzon, a réten színes programokkal, borkóstolással, kézműves kirakodó vásárral várják az idelátogatókat a szervezők. Lehetőség van arra is, hogy a nézelődők is megízlelhessék a csirkepaprikást. Ők egy bólyi vendéglős étlapjáról választhatnak. A rendezvény idén a Pannon Mediterrán Ősz Fesztiválsorozat nyitó rendezvénye.
www.boly.hu


2009. 09. 05-06. - XX. Budafoki pezsgő- és borfesztivál

A szervezők a pezsgők és a borok kóstolása mellett igyekeznek minden korosztályt szórakoztatni műsorainkkal, a különböző kultúrák mellett a világzene haza képviselőit is láthatja, hallhatja a nagyérdemű. A zenei programokon túl kézműves piac, hagyományőrző játszótér, gasztronómiai különlegességek is várják a látogatókat.
www.budafokiborfesztival.hu


2009. 09. 05. - Országos vadgasztronómiai fesztivál, Soponya

A fesztivál programjában, a hagyományokhoz híven idén is lesz kreatív szakácsverseny, lövészverseny, vadászkutya bemutató, hagyományőrző íjász bemutató, solymász bemutató, hobbikertész találkozó és verseny, továbbá kézműves kirakodóvásár, állatbemutató kert, lovaskocsizás a vaddisznós kertben, pónilovaglás is.
www.vadex.hu


2009. 09. 06. - X. Slambuc- és birkafőző örömnap, Hajdúszoboszló

A birkapörkölt ma is a hajdúsági emberek első számú ünnepi étele, míg a slambuc az Alföld jellegzetes köznapi eledele. Elkészítésük fáradtságos munkát, komoly szaktudást igényel. Ez a rendezvény nem verseny, nincs zsűri, hogy összehasonlítsa a bográcsok tartalmát. Ezen a napon az együtt főzés öröme, szertartása és az étkek széles skálája kerül előtérbe.
A repülőtér területén felállított szabadtéri színpadon szórakoztató műsorokkal, valamint kirakodóvásárral várják a vendégeket.
www.hajduszoboszlo.hu

2009. 09. 09-13. - XVIII. Budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál, Budapest

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. Több mint 200 borászat bemutatkozása, a legszebb borok felvonultatása 15 országból, és közel 60 színvonalas, szórakoztató, kulturális produkció. Mindez így, együtt a Borfesztiválon!
www.aborfesztival.hu

2009. 09. 11-12. - Bükki vadas-boros napok, Diósgyőr

A bükki vadász- és gasztronómiai hagyományokat felidéző őszi mulatság.
A Diósgyőri Vár egykor az uralkodók kedvelt vadászkastélya volt, Mátyás király is gyakran űzte a nemes vadakat a közeli erdőkben. E bükki vadászhagyományokat megelevenítve igazi őszi vadas-boros ünnepség várja a látogatókat. Rókagombás vadpörkölt, erdei gyümölcsös szarvasragu, bükki kaszáspecsenye, garadnai mandulás pisztráng, tárkonyos vadraguleves és vörösboros vadpörkölt szerepel a mesterszakácsok étlapján. A "Borudvarban" házi kecskesajt mellé mátraaljai, egri és Tokaj-hegyaljai borokat fogyaszthatnak a vendégek. Zöldség- és terménykiállítás, szőlőpréselés, kádártánc-bemutató és népművészeti vásár ígér további látnivalókat. A kitűnő hangulatról neves előadók, zenekarok gondoskodnak.
www.diosgyorivar.hu

2009. 09. 11-12. - XI. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek napja, Noszvaj

A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandozhatunk a szervezők segítségével: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a Noszvajról benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett fontos feladat a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Jelentős szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezik a versengést.
www.noszvaj.hu

2009. 09. 11-13. - Pacalfőző verseny, Pataj

Dunapatajon úgy tartják, hogy először náluk főzték olyan jól a pacalpörköltet, hogy az azután országszerte népszerűvé válhatott. 1998 óta minden évben, szeptember második hétvégéjén, a falunapok keretében rendezik meg - a különleges receptjeiről elhíresült egykori hentes és mészáros, Gyimesi József emlékére - a pacalfőző versenyt. Erre bárki benevezhet - akár egyénileg, akár csapattal -, s bármilyen pacalt tartalmazó ételt készíthet.
www.dunapataj.hu

2009. 09. 11-13. - Szilvanap, Szarvas

Az Alföld talán legsokoldalúbban használt gyümölcse, a szilva. A hagyományokhoz híven a fesztiválon a szilvából készült étel- és italkülönlegességeket lehet kóstolni. Készül a szilvából lekvár, gombóc, lekvárral küldönféle sütemények.... A helyben főzött lekvárból az alkalomra készített szilkékben vihetnek haza az látogatók.
www.tourinfomszarvas.hu

2009. 09. 11-13. - VII. Hajdúszoboszlói bioétel- és borfesztivál

Az idei évben hetedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál hatalmas népszerűségnek örvend a vendégek és a városlakók körében. A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének tagjai, valamint hortobágyi, debreceni, balmazújvárosi vendéglátósok a Szt. István Parkban bio alapanyagokból különböző ételeket készítenek és kóstoltatnak a rendezvényre érkezőkkel. A főzőhelyek mellett az ország legnagyobb, és legismertebb bortermelő vidékeinek borosgazdái mutatják be, és kóstoltatják boraikat Tokajtól Villányig.
www.hajduszoboszlo.hu

2009.09.11-13. Szolnoki gulyásfesztivál, Szolnok

Szolnokon 1999 óta versenyeznek őszönként a "Gulyásfőzés mestere" címért. Profik és amatőrök, munkahelyi csapatok és baráti társaságok, gyerekek és felnőttek egyaránt nevezhetnek. A három díjazott kategória mellé (marha-, birka-, illetve babgulyás) egy "szabad stílusú" is társul, ebben ugyan nem pontoznak, de itt lehet olyan különlegességekkel találkozni, mint a tönkölybúza-gulyás, a holland lóhúsgulyás, vagy a struccgulyás...
www.magyargulyas.hu

2009. 09. 12. - Diófesztivál, Lengyeltóti

A diófesztivál a hagyományos szüreti fesztivált váltotta fel a Lengyeltótiban, ahol egyébként minden a dióról szól. A szabadtéri színpadon kora délelőttől késő estig várják a programok a már jóllakott "diótörőket", a színpad környékén pedig beleleshetünk az egész napos sütés-főzésbe.
Lengyeltótiban található Európa leidősebb egybefüggő dióültetvénye.
www.lengyeltoti.hu

2009.09.12-13. II. Szarvasgombász búcsú, Hőgyész

Hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre a szarvasgombász búcsú azok számára, akik meg szeretnének ismerkedni a szarvasgomba kultúrájával, keresésével, gasztronómiájával, esetleg szakmai ismeretekre vágynak a szarvasgomba termesztése terén. Hazánkban a szarvasgombák gyűjtése évszázados múltra tekint vissza, azonban felvirágzása nemrég kezdődött meg: egyre többet hallani róla a médiában, és egyre több étterem veszi fel étlapjára ezt a nemes csemegét.
www.szarvasgombanapok.hu

2009. 09. 18-19. - Kakaspörkölt-főző verseny, Pusztamérges

A pusztamérgesiek minden évben, szeptember harmadik szombatján mutatják be a falu vendégeinek a hagyományos szőlőszüretet és -feldolgozást, s megnyílnak a helyi porták is. Mindenki a maga főzte kakaspörköltet kínálja a saját udvarán, s a betérők megkóstolhatják a háziasszony süteményét, meg a gazda borát is. A zsűri tagjai hintón járják végig a falut, hogy megízlelhessék a versenyműveket, de nem csak a pörkölt zamatát, hanem a vendéglátás minőségét is értékelik. A késő éjszakába nyúló szórakoztató program az erősen lazító jellegű "Muslinca Bállal" ér véget.
www.pusztamerges.hu

2009. 09. 18-20. - Paprikanapok, Kalocsa

Gasztronómiai és folklórfesztivál. Magában foglalja a paprikás ételek nemzetközi főzőversenyét, illetve a helyi és külföldi néptáncegyüttesek bemutatkozását. A programot kirakodóvásár, gyermekműsorok és tűzijáték kísérik. Szinte minden évben Guiness-rekordkísérlet is a program részét képezi.
www.kalokultura.hu

2009. 09. 19. - Görhönyfesztivál, Kistarcsa

Hogy mi is a görhöny? Pontosan az, ami a tócsni, lapcsánka, cicege, prósza, bujka, siligó, matutka, meg a hadifasírt. ;) S hogy miféle variációkban lehet elkészíteni, azt végigkóstolhatják Kistarcsán... 2004-ben sütöttek először versenyszerűen görhönyt Kistarcsán. A helyi kulturális egyesület tagjai ebben az egyszerű, de százféle néven ismert, s számtalan módon elkészíthető krumplilepényben találták meg a város "címerételét".
www.kike.hu

2009. 09. 19-20. - Nemzetközi sütőtök fesztivál, Nagydobos

A nagydobosiak 11 éve minden év szeptemberében egy hétvégét – a hajdan messze földön híres – sütőtökük népszerűsítésének szentelnek. A Vásárosnaménytől délre eső településen ez alkalomból rendezik meg a "Legigazibb nagydobosi sütőtök" versenyt, amelyen csak a helyi termelők vehetnek részt, s amelyben a termések cikkelyezettségét, címerét, formáját, színét egyaránt értékeli a zsűri. De a vendégek sem maradnak vetélkedési lehetőség nélkül. Az ország bármely gazdája elindíthatja terményét az „Ország legnagyobb töke" címért folyó versenyben.
www.nagydobos.keletnet.hu

2009. 09. 25-26. - XII. Sajtverseny és sajtvásár, Vitnyéd

A sajtkészítés évezredes hagyományára és kultúrájára épül a Vitnyédi Országos Sajtverseny és Sajtünnep, melyen számtalan kiállító vesz részt sajtkülönlegességekkel. A programban szerepelnek szakmai előadások, sajtverseny, sajtlovagok avatása és felvonulása.
www.vitnyed.hu

2009.09.26-27. VII. Etyeki kezes-lábos, Etyek

A Kezes-lábos fesztiválra újra eljönnek a legjobb kiállítók, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Az etyeki borászok vendégül látják Magyarország legjobb borászai közül azokat, akik dűlőszelektált gazdálkodást (is) folytatnak. A különleges gasztronómiai élmények mellett igényes kulturális programokról is gondoskodnak a szervezők. Több színpadon folyamatosan váltják majd egymást a hamisítatlan népzenét játszó muzsikusok. A gyermekeknek rengeteg szórakozási lehetőséggel kedveskedünk: lesznek népi játékok, versenyek és számos színpadi program. Ismét megrendezzük a Fesztiválnyitó Lábos-felvonulást és a mindig nagy sikerű főzőversenyt.
www.kezes-labos.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!