Friss hírek

2014.01.27. 08:58

Londonban tartott gyűlést Vona Gábor, ellentüntetések

A megélhetés, a rend és az elszámoltatás a Jobbik programjának három fő meghatározó eleme - mondta vasárnap Londonban élő magyarok előtt Vona Gábor, a párt elnöke, akinek "lakossági fórumként" meghirdetett gyűlését ellentüntetések kísérték.

MTI

A rendezvényt a brit antifasiszta csoportok által szervezett ellendemonstrációk miatt az eredetileg tervezett helyszínről a londoni Hyde Parkba helyezték át. Az eredeti helyszín egy közelebbről nem azonosított belvárosi helyiség lett volna, amelynek hollétét a kezdés meghirdetett időpontjáig sem hozták nyilvánosságra.
   
A gyülekezőhely London belvárosában, a Holborn metróállomáson volt, és a részvevőket a szervezők innen vezették volna a fórum helyszínére.
   
Az állomáson azonban a Jobbik-rendezvényre érkezőket ellentüntetők több száz fős csoportja várta. A Facebook közösségi portálon már napok óta szervezett ellendemonstráció részvevői elállták a metróállomás kijáratait, angolul azt skandálták, hogy "náci söpredék, tűnés az utcáinkról" (Nazi scum, off our streets), és többször felhangzott magyarul is a "nácik haza!" jelszó.
   
A Jobbik elnökének gyűlésére érkezőket és a sokszoros létszámú ellentüntető tömeget rendőrsorfal és fémkordon választotta el egymástól.
   
Az egyre feszültebb helyzet miatt a Scotland Yard kivonult egységei végül lezárták a metróállomást, a Jobbik-gyűlés részvevőit nem engedték ki az utcára, majd visszaterelték őket a peronra.
   
Vona Gábor gyűlését végül a szabad ég alatt, a Hyde Parkban tartották meg, ahol hozzávetőleg 150 érdeklődő gyűlt össze. A rendezvény szervezői az MTI-nek elmondták, hogy az eredeti helyszín tulajdonosa végül vissza is vonta engedélyét a gyűlés megtartására.
   
Vona Gábor a Hyde Parkban tartott, estébe nyúló többórás rendezvényen azt mondta, hogy ha a megélhetés, a rend és az elszámoltatás alapelvei mentén megfogalmazott Jobbik-program kormányprogramként megvalósul, akkor "onnantól a többi (probléma) szinte magától megoldódik". Kijelentette: a magyarság rejtett erőforrásának tartja a rendezvényre összegyűlteket, akik "nem kalandvágyból" települtek Nagy-Britanniába. Vona Gábor szerint a Jobbik azon dolgozik, hogy a külföldre vándorolt magyarok minél előbb hazatérhessenek, és ezzel a kérdéssel "senki más nem foglalkozik".
   
Az ellenzéki politikus szerint ez nem meglepő, hiszen éppen a Fidesznek és az MSZP-nek köszönhető, hogy erről a kérdésről Londonban kell beszélgetni.
   
Élesen bírálta a választási törvény azon elemét, amely nem teszi lehetővé a külföldön élő és dolgozó magyarok számára a postai szavazást az országgyűlési választásokon. Szavai szerint ennek az az oka, hogy "nem a Fidesz és nem is az MSZP remél szavazatokat" a külföldre települt magyaroktól, sőt ez a két párt "fél tőlük, mivel felelős a helyzetért, és rossz a lelkiismerete".
   
A Hyde Parkban - bár jóval kisebb számban, mint a Holborn metróállomásnál - szintén megjelentek ellentüntetők, akik egyebek mellett a Jobbiknak a roma közösséggel szembeni politikáját bíráló jelszavakat kiabáltak.
   
Erre reagálva a Jobbik elnöke elmondta: a pártnak egyetlen olyan törvényjavaslata "nem volt és nem is lesz, amely magyar állampolgár és magyar állampolgár között különbséget tenne"; a Jobbik programja az, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.


   
Vona Gábor kijelentette: elismeri, hogy a Jobbiknak a rendteremtéssel kapcsolatban "drasztikus" javaslatai vannak, és a közbiztonság javítását célzó programja "néha sokkoló (...) de sokkal sokkolóbb maga a közbiztonság helyzete".
   
Magyarországon egyre terjed például a nemi erőszak, és a Jobbik javaslata az, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőit kémiai kasztrálásnak vessék alá - tette hozzá.
   
A politikus kijelentette, hogy a Jobbik szerint Magyarországnak "hosszú távon az Európai Unióban nincs jövője". A párt ezért népszavazásra bocsátaná Magyarország EU-tagságának ügyét.
   
Vona Gábor szerint Magyarország "az Európai Unió nettó ráfizetője". Hozzátette: Magyarországnak "nem kellene mindig az Európai Unió, Izrael és az Egyesült Államok szája íze szerint külföldi partnereket keresnie".
   
A jelentős rendőrségi biztosítás mellett lezajlott rendezvény rendbontás nélkül ért véget.
   
Vona Gábor londoni látogatása ellen brit politikusok és zsidó szervezetek is tiltakoztak. Andrew Dismore, az ellenzéki brit Munkáspárt volt alsóházi képviselője, a londoni városháza képviselő-testületének jelenlegi tagja a minap levélben fordult Theresa May brit belügyminiszterhez, kérve, hogy a Jobbik elnökét ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába. Antifasiszta szervezetek 12 ezer aláírással ellátott petíciót adtak át a belügyminisztériumban, ugyanezt követelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!