Friss hírek

2014.01.27. 08:44

Grammy-díjak - A Daft Punké az év albuma és az év felvétele

A Daft Punk kapta az év albumának és az év felvételének járó elismerést az 56. Grammy-díjak helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben tartott átadóján. A francia elektronikuszenei páros emellett még három elismerést zsebelt be Random Access Memories című lemeze révén. Az év dala Lorde-tól a Royals, az év felfedezettje pedig a Macklemore & Ryan Lewis rapduó lett.

MTI

Első Grammy-díját vehette át a Led Zeppelin, amely a Celebration nevű lemezével elnyerte a legjobb rockalbumnak járó elismerést. A zenekar 1970-ben elnyerhette volna a legkiemelkedőbb új előadónak járó díjat, de a Crosby, Stills & Nash supergroup akkor elütötte a tőle. Igaz, a Led Zeppelinnek négy lemeze is bekerült a Grammy Hall of Fame gyűjteményébe.
   
A legjobb R&B lemez kategóriában Alicia Keys vitte el a pálmát Girl on Fire című korongjával, míg a legjobb alternatív zenei album a Vampire Weekend együttes Modern Vampires Of The City című lemeze lett. A country műfajban Kacey Musgraves lett a győztes Same Trailer Different Park című anyagával, míg a legjobb popalbumnak az Unorthodox Jukebox című lemezt választották Bruno Marstól.
   
A nagy vesztesek között volt Jay Z rapper, aki a legtöbb, kilenc jelölést kapta, de ugyanúgy díj nélkül maradt a legfontosabb kategóriákban, mint Justin Timberlake is.
   
Színpadra állt a Beatles még életben lévő két tagja. Ringo Starr előbb egyedül, majd Paul McCartneyvel közösen lépett fel. 2002, a George Harrison emlékére rendezett koncert óta ez volt a negyedik alkalom, hogy együtt láthatta őket a közönség. Ezúttal egy új dalt adtak elő, a Queenie Eye címűt, McCartney zongorázott, Ringo Starr dobolt. Paul McCartney díjat is nyert az est folyamán, mégpedig a legjobb rockdal kategóriában a Cut Me Some Slack című, a Nirvana egykori tagjaival közös szerzeménnyel.
   
A tizenéves Lorde, Robin Thicke, John Legend, Taylor Swift és Pink szintén fellépett a csaknem négyórás közvetítés során, és a tévénézők hat év után először láthatták élőben a Daft Punkot, vagyis Guy-Manuel de Homem-Christót és Thomas Bangaltert, akik Pharrell Williamsszel és Stevie Wonderrel együtt léptek fel és ezúttal is robotálarc mögé rejtették arcukat. Nagy sikert aratott a Metallica és Lang Lang kínai zongoraművész közös produkciója is.


   
Különleges pillanatokat hozott Macklemore & Ryan Lewis előadása: a Same Love című szám alatt - amelybe Madonna is bekapcsolódott - több mint harminc azonos nemű és heteroszexuális párt adott össze Queen Latifah zenész és színésznő.
   
Megemlékeztek az est folyamán a zene világának közelmúltban elhunyt nagyjairól, mások mellett Phil Everlyről, az Everly Brothers tagjáról és Claudio Abbado világhírű olasz karnagyról.
   
Az idei Grammyn 82 kategóriában nyújtottak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikuszenei produkciókat is. Utóbbi műfaj egyik kategóriájának jelöltjei között volt, de végül nem nyert egy Bartók, Ligeti és Eötvös hegedűversenyeit tartalmazó cédé, amelynek szólistája Patricia Kopatchinskaja, és amelyen az Ensemble Modernt Eötvös Péter vezényli.
   
Az elismerésekről hagyományosan az amerikai lemezakadémia tagjai döntöttek, elsősorban szakmai szempontokat figyelembe véve az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.
   
A vasárnapi gála előtt egy nappal Grammy-életműdíjat kapott az elektronikus zene úttörőjeként számon tartott Kraftwerk. A Beatles és további öt művész, illetve együttes - Armando Manzanero mexikói dalszerző, Kris Kristofferson countryzenész, a The Isley Brothers, valamint posztumusz Clifton Chenier blueszenész és Maud Powell hegedűművész - ugyanebben az elismerésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!