Friss hírek

2006.01.19. 07:12

Határon túli bírálat a Hír TV-nek

Az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap munkatársa a követklező szavakkal írja le a szerdai műsort: "A kollegina a HírTv reggeli műsorában adott hangot aggodalmának, miután megpróbálta kifaggatni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetőjét arról, hogy mi a ménkű indokolja, hogy a letelepedési kérelemért folyamodóknak a jövőben ne kelljen egészségügyi igazolást csatolniuk beadványukhoz."

BAMA

A cikk szerzője elmondja: "A vonatkozó igazolás azt nyugtázza, hogy a kérelmező nem szenved TBC-ben, nem potyogtatja kezét-lábát a leprától, nincs tífusza és paratífusza, valamint vérbaja és AIDS-fertőzése. Ezek azok a vizsgálatok, melyeket a kérelmezőnek nem kell elvégeztetni január első napja óta, illetve nem kell durván 20 000 forintot kipengetnie érettük. Az orvosi bizonylat eltörlése egyike azon néhány módosításnak, melyeket a Magyar Országgyűlés egyhangúlag fogadott el a határon túli magyarok letelepedését könnyítendő."

A Hír TV műsorvezetője tehát viselkedésével megsértette a határon túli magyraokat. A vajdasági lap szerzője így folytatja: "A kollegina azonban valami aljas cselt sejt a parlamenti döntés mögött: »Kinek áll érdekében, hogy magyar állampolgárokat kitegyen az AIDS-fertőzés veszélyének?« - firtatja kitartóan. És hiába a magyarázkodás, hogy az eddigi gyakorlat bebizonyította: csak néhány olyan elvetemült külföldi akadt, aki HIV-fertőzése ellenére olyan orcátlan volt, hogy letelepedési engedélyt kért Magyarországon. Meg az is hiábavaló, hogy az érvényes jogszabály értelmében nyilatkozni kell arról: a kérelmező nem szenved fertőző betegségben. Mondjuk, tényleg nem biztos, hogy az ember nem próbálja meg ilyen esetben valóban eltitkolni a baját, de lévén, hogy ez az EU-s joggyakorlat is, talán nem kellene ennyire kekeckedni" - olvashatjuk a lap mai számában megjelent cikkben.

Az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap cikkének szerzője kikéri magának, hogy a Hír TV műsorvezetője élő egyenes adásban AIDS-eseknek, leprásoknak, fertőző betegeknek titulája a határon túli magyarokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!