Friss hírek

2005.12.21. 14:12

Külföldi beruházási rekord

Történelmi rekordszintet – 10 milliárd dollárt – ért el Lengyelországban az idei közvetlen külföldi tőkebeáramlás (FDI). Ezzel a 38 millió lakosú országban 1989 óta befektetett külföldi tőke összértéke elérte a 85 milliárd dollárt – derül ki a Lengyel Tájékoztatási és Beruházási Ügynökség (PAIiIZ) közleményéből.

BAMA

A Lengyelországban 2005-ben 15 ezer új munkahelyet eredményező külföldi beruházások értéke messze a legmagasabb az új uniós tagországok körében – állapítja meg az ENSZ idei kereskedelmi és fejlesztési jelentése.

A tanulmányból kiderül, hogy az FDI 70 százaléka a régi uniós tagországokból származik, őket amerikai és ázsiai befektetők követik, jelenti a CENA hírügynökség. Lengyelországban a külföldi beruházók listáját mai áron számolva, 16 milliárd euró összértékkel Franciaország vezeti. Pierre Ménat varsói francia nagykövet ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a PAP lengyel hírügynökségnek, hogy a francia cégek 164 ezer munkahelyet hoztak létre Chopin szülőhazájában. A beruházó gall cégek döntő többsége a nagyvállalati kategóriába tartozik.

A második helyen az amerikai befektetők állnak 10 milliárd eurónyi FDI-jal, szinte holtversenyben a német cégekkel. A varsói német nagykövetség nyilvántartása szerint mintegy 10 ezer német tulajdonú vagy érdekeltségű cég működik Lengyelországban. Ezek többsége kis- és középvállalat, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!