Friss hírek

2005.11.23. 19:11

Nem virít többet az MU mezén a Vodafone

A 2005-2006-os első osztályú angol futballbajnokság végén eltűnik a Manchester United vörös mezéről az öt éve megszokott Vodafone-embléma – jelentette be a világ legnagyobb bevételével rendelkező mobiltelefon-szolgáltatója és a világ leggazdagabb labdarúgóklubja szerdán közös nyilatkozatban. A két cég a 2000-2001-es szezon előtt kötötte első, évente 9 millió font (3,2 milliárd forint) értékű szponzori szerződését, amit nemrég meghosszabbítottak.

BAMA

A nyáron Manchester United befolyásos szurkolói szövetsége felszólította a brit távközlési céget a támogatás beszüntetésére. A United-hívek amiatt tiltakoztak, hogy a labdarúgó klub anyavállalatát a heves hazai ellenkezéssel nem törődve felvásárolta egy amerikai milliárdos, Malcolm Glazer. A Vodafone és a MU szerdai közleményéből azonban nem derült ki, hogy ennek volt-e köze a szponzori szerződés idő előtti felbontásához.

A klubot, amely csaknem 800 millió fontos utolsó összesített részvényértéke alapján a világ legnagyobb piaci tőkeértékű futballegyesülete volt, a részvényesi és szurkolói szövetségek – nem egyszer erőszakos fellépést is kilátásba helyező – tiltakozásai ellenére nyár elején néhány hét alatt felvásárolta Malcolm Glazer, a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat tulajdonosa, aki ki is vezette a Londoni Értéktőzsdéről az angol együttest.

A kelet-európai származású, különc amerikai befektető 790 millió fontért (285 milliárd forintért), részvényenként 300 pennyért vásárolta ki a Manchester Unitedből az addigi két ír főrészvényest, a versenyistállót fenntartó J.P. MacManust és John Magniert. Ez az ár a tranzakció bejelentésének napján, május 12-én még 102 millió font felárat tartalmazott az angol csapat akkori piaci tőkeértékéhez képest, ám a kivásárlás hírére a papír, csaknem 13 százalékos napon belüli emelkedéssel, már aznap behozta a prémium zömét.

Londoni értesülések szerint Glazer a vételárból 200 millió fontot fizetett készpénzben, a többit az ügyletet támogató JP Morgan befektetési ház hitelezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!