Friss hírek

2005.11.28. 11:06

Folytatódik Szaddám Huszein pere

Hathetes szünet után hétfőn újra összeül a bíróság Bagdadban, hogy folytassa az egykori iraki vezető és hét tettestársa perét. Szaddám Husszeint és társait azzal vádolják, hogy 1982-ben több mint száz siíta mészárlását rendelték el Dudzsailban.

BAMA

A vád szerint a Bagdadtól 60 kilométerre fekvő siíta városban 1982-ben azért végezték ki a férfiakat, mert a diktátor ellen merényletkísérletet hajtottak végre. A per folytatódásának hírére hétfőn több mint 200 siíta tiltakozott Dudzsailban Szaddám Huszein ellen, s az egykori vezető kivégzését követelték. Szülővárosában, Tikritben eközben a volt diktátor mellett demonstráltak. Szaddám Huszein még októberben bejelentette, a bíróságot nem tekinti hitelesnek, s nem tartja magát bűnösnek. A per kezdete óta a diktátor védői közül két jogászt megöltek, mások – köztük a szemtanúk is – halálos fenyegetést kaptak, ha részt vesznek a perben. A védők közé állt Ramsey Clark. Az iraki háborút élesen bíráló amerikai jogász Lyndon Johnson elnök idején a legfőbb ügyész tisztségét töltötte be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!