Friss hírek

2005.10.25. 14:25

Alkotmányellenes az új felsőoktatási törvény

Az Alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozatában kimondta, hogy alkotmányellenes az új felsőoktatási törvény több pontja.

BAMA

Az Alkotmánybíróság határozata elsősorban a törvény azon rendelkezéseinek alkotmányellenességét mondta ki, melyek egy új, az egyes felsőoktatási intézmények irányítását végző testületre vonatkoztak. Alkotmányellenes az is, hogy a szakminiszter határozza meg azokat a tudományterületeket, amelyeken doktori képzés folyhat. Továbbá az új felsőoktatási törvény hatályba léptető rendelkezései is bizonytalanok, értelmezhetetlenek és így sértik a jogbiztonságot az Alkotmánybíróság szerint. Az Alkotmánybíróság a felsőoktatás autonómiájáról szólva rámutatott, hogy annak hordozója, alanya a felsőoktatási intézmény, vagyis az oktatók, a tudományos kutatók és a hallgatók közössége. Ezért részvételüket biztosítani kell az autonóm képviseleti szervekben. A testület azt is rögzítette: a törvény szövege alapján nem értelmezhető, hogy az mikortól hatályos, alkalmazható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!