Friss hírek

2005.05.16. 14:10

Európa Tanács Varsóban

Szigorú biztonsági intézkedések mellett hétfőn megkezdődött a kontinens legrégebbi nemzetközi szervezetének varsói csúcsértekezlete.

BAMA

A 46 tagország állam- és kormányfőinek, minisztereinek biztonságára mintegy 10 ezer rendőr vigyáz a lengyel fővárosban. A csúcs helyszíneként szolgáló királyi vár környékét teljesen lezárták, a Varsó feletti légtérbe csak a menetrend szerinti repülők, illetve a delegációkat szállító különgépek léphetnek be. Az 1949-ben alakult Európa Tanács évtizedeken át a demokratikus intézményrendszer működésének, az emberi jogok érvényesülésének őre volt a kontinensen. Most azonban elengedhetetlenné vált, hogy újra meghatározzák feladatait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök helyett Szergej Lavrov külügyminiszter, Jacques Chirac francia államfő helyett pedig Michel Barnier külügyminiszter érkezett Varsóba. Tony Blair brit kormányfőt John Prescott miniszterelnök-helyettes képviseli. Nem jelent meg az olasz, a spanyol, a belga, a dán, a svéd miniszterelnök sem, s a magyar küldöttséget is Gyurcsány Ferenc helyett Kiss Péter, kancelláriaminiszter vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!