Friss hírek

2004.12.09. 12:03

Mesterművek: négy évszázad francia festészete a Műcsarnokban

Várhatóan újabb több százezres látogatói rohamot kiváltó kiállítás nyílik december 16-án Budapesten. Mesterművek címen négy évszázad francia festészetét mutatják be a Műcsarnokban.

BAMA

Néhány festő neve a nem mindennapi tárlatról: Watteau, David, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne, Picasso, Matisse, Léger.

A 118 világszerte ismert francia műalkotást az Európai Unió bővítése alkalmából utaztatják körbe Kelet-Közép-Európán.

A Műcsarnokban látható, négyszáz év festészetét bemutató szupertárlat anyagát a Francia Múzeumok Központi Igazgatósága válogatta. A szervezők fő szempontja a fény és az árnyék játéka volt, mellesleg ez a kiállítás alcíme is. A festményeket a Louvre, a Musée d''Orsay, a Picasso Múzeum, a Modern Művészet Nemzeti Múzeuma, valamint több vidéki kiállítóhely kölcsönzi.

Az alkotásokat külön fejezetekbe rendezték. A Hívság és igazság a XVII. századi műveket mutatja be, az Áttetsző könnyedség a felvilágosodás kori műremekeket fogja egybe. A Természeti elemzés Corot nyomdokain haladva vezet az impresszionistákig, az Újragondolt művészet a XX. századi művészetet ismerteti.

Barkóczi István, a Műcsarnok főigazgató-helyettese, a tárlat hazai kurátora elmondta: a franciák olyan kiállítási csarnokot kerestek, amelyben a környezetet is a festményekhez igazíthatják. A főigazgató-helyettes azt is hozzátette, szeretnék elkerülni, hogy olyan sorok álljanak a Műcsarnok előtt, mint a Szépművészeti Múzeum emlékezetes Monet-kiállítása idején.

Ezért elővételben kezdik árulni a jegyeket - 1800 forintba kerül a felnőtt, 700-ba a diák-, a nyugdíjas- és a pedagógusbelépő). Lehet jegyet rendelni interneten (www.mucsarnok.hu), az elővételi jegypénztárban és a helyszínen is. Az iskolai csoportoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak.

A tárlat felbecsülhetetlen értékű képeire a kormány rekordöszszegű garanciát vállalt: ez kereken 303065481 euróról (74961610355 forintról) szól.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!