Hihetetlen izgalmak után Argentína ülhetett fel a futballtrónra - galériával

A katari labdarúgó világbajnokság döntőjében Argentína és a címvédő Franciaország mérkőzött.

Drámai küzdelem után Argentína emelhette magasba a trófeát

Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Míg Argentínának a 2014-es világbajnokság fináléjának 120 percében nem volt kaput eltaláló lövése, a 2022-es döntőben már az 5. percben adódott lehetőség Alexis Mac Allister lőtt 20 méterről, de Lloris védte a próbálkozást. Majd De Paul lőtt 19 méterről, a labda viszont Varane lábáról szögletre pattant. A 14. percben Rabiot ugratta volna ki Mbappét a tizenhatoson belül, de Emiliano Martínez jól jött ki a kapujából és megszerezte a labdát, majd a túloldalt Messi kapuralövés helyett Ángel Di Mariát próbálta kiugratni sikertelenül. A 17. percben De Paul játszotta vissza a labdát Di María azonban 14 méterről jócskán kapu fölé lőtt. A 21. percben büntetőhöz jutott Argentína, Dembélé lökte Di Maríát a tizenhatoson belül, Messi pedig értékesítette a tizenegyest (1-0). A 36. percben már két góllal vezetettek az égszínkék-fehérek, francia labdavesztés után Messi passzolt Alvarezhez, aki indította Mac Allistert. A Brighton játékosa középre adott, Di María pedig hat méterről nem hibázott (2-0). A hosszabbításban még Griezmann jobb oldali szabadrúgása lett hosszú Varane-nak.

A fordulás után Fernandez ívelt egy labdát Mac Allister felé, de Lloris jól jött ki a kapujából, és megfogta a labdát az ötösön. Utána De Paul lőtt Lloris kezébe 15 méterről. Az 59. percben Di María ugratta ki Alvarezt, aki 11 méterről lőtt kiszorított szögből, Lloris viszont védett a rövid sarkon. Egy perccel később Messi lőtt kapu mellé. A 68. percben egy szöglet után Muani fejelt kapu mellé 6 méterről. A 72. percben Enzo Fernadez tekert 20 méterről Lloris kezébe. A 79. percben büntetőhöz jutottak a franciák, Otamendi húzta le Muanit a tizenhatoson belül. Bár Martínez érezte az irányt, de Mbappé a jobb alsóba lőtte nagy erővel a labdát (2-1). A 82. percben az egyenlítés is összejött, Thuram szépen ugratta ki Mbappét, aki 11 méterről kilőtte a bal alsót (2-2). A hosszabbítás negyedik percében Mbappé lőtt 21 méterről, de a labda a kapu fölé pattant. Három perccel később Messi lőtt egy csel után 18 méterről, de Lloris hatalmasat védett. 

A 105. percben előbb Lautaro Martínez lövését blokkolta Upamecanót, majd Montiel lövésébe léptek bele. Később ismét Martínez próbálkozott ziccerben 11 méterről kapu mellé lőtt. A 107 Messi lőtt 16 méterről, Lloris védeni tudott a bal alsónál. A 108. percben ismét előnybe került Argentína, Lautaro Martínez lövését védte Lloris, de a kipattanó labdát Messi lőtte kapura 3 méterről, a labda épphogy, de átment a gólvonalon (3-2). A 116. percben újabb büntetőhöz jutott Franciaország, Mbappé lövését, Montiel kézzel védte. Mbappé értékesítette a tizenegyest, ismét egyenlítve (3-3).

A büntetőpárbajt 4-2-re nyerte meg Argentína.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!