A győztes harmadszor ülhet fel a futballvilág trónjára

Akár az argentin, akár a francia válogatott diadalmaskodik a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében, a győztes harmadszor foglalhatja el a futballvilág trónját.

MTI/BMH-összeállítás

A franciák csatára, Olivier Giroud címvédésre készül csapatával Fotó: Manu Fernández/MTI/AP

A 22. vb-döntő egyik legnagyobb kérdése, hogy Lionel Messi, a dél-amerikai együttes csapatkapitánya megkoronázza-e páratlan pályafutását a világbajnoki aranyéremmel, amelynek megszerzésére másodjára lesz lehetősége a 2014-es, a németek elleni vesztes finálé után. 

A Copa America címvédője támadójátékban nem emelkedett ki a mezőnyből, elsősorban a Paris Saint-Germain világklasszisának villanásaira épített, Messi pedig nem is maradt adós ebben a tekintetben, mert hajszálpontos lövésekből volt eredményes kulcspillanatokban, illetve rendre zseniális passzaival hozta helyzetbe társait. Az argentinok védekezése viszont a legjobbak közé tartozik, hiszen mérkőzéseik felén nem kaptak gólt, de ami igazán a döntőbe repítette az együttest a nyitófordulóban Szaúd-Arábiától elszenvedett váratlan vereséget követően, az a koncentráltság, elhivatottság és győzni akarás. 

Messi nagyszerű formájával segítette a vb előrehaladtával egyre jobban futballozó Argentínát, társai pedig mindent megtettek, hogy a hétszeres aranylabdás játékost hozzásegítsék az egyetlen hiányzó trófeájához, amelytől már csak egy találkozó megnyerése választja el. 

A címvédő franciák kerete sokkal mélyebb és több sztárt vonultat fel annak ellenére, hogy sérülések miatt kulcsemberek egész sorára nem számíthatott Didier Deschamps szövetségi kapitány.  Ezzel együtt jószerivel egy világválogatottra emlékeztet a francia csapat, amely ennek megfelelően magabiztosan menetelt a döntőig. Amíg elöl Olivier Giroud és Kylian Mbappé ellenállhatatlanul futballozott, ráadásul a kissé visszavontan foglalkoztatott Antoine Griezmann remekül segítette a támadásokat, addig hátul a vártnál sebezhetőbbnek tűnt a francia válogatott, ugyanis az elődöntőt leszámítva az összes katari mérkőzésén kapott gólt. Ez pedig nem túl jó előjel, tekintve, hogy Argentína gólérzékeny támadókat tud felvonultatni. 

Összességében tehát olyan mérkőzésre van kilátás, amelyen vélhetően a franciák irányítják majd a játékot, az argentinok szervezett védekezéssel próbálják semlegesíteni a rendkívül hatékony francia támadókat, elöl pedig abban bíznak, hogy Messi néhány váratlan megoldással eldönti a meccset. A trófea mellett ez a találkozó dönti el a gólkirályi címet és a legjobb játékosnak járó díjat is, mindkettőre Messi és Mbappé a legesélyesebb, így – noha a pályán nem sokat fognak találkozni – külön érdekesség lesz a PSG két sztárjának párharca. 

A franciák a vb-k történetének harmadik címvédését hajthatják végre, míg az argentinok azzal írhatnak történelmet, hogy Copa América-címvédőként nyernek világbajnokságot. 

A világbajnoki döntőt ma 16 órától élőben közvetíti az M4.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!