Hallgassa élőben!
Fotó: AFP

Elképesztő, hatgólos döntetlen után Svájc tizenegyesekkel legyőzte a franciákat!

A labdarúgó Európa-bajnokság bukaresti negyeddöntőjében Svájc egy rendkívül izgalmas mérkőzésen a rendes játékidő 3–3-as döntetlenje és a gól nélküli ráadás után, tizenegyesekkel legyőzte a világbajnoki címvédő Franciaországot és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol kora esti szintén 3–3-as állású 90 perc után a horvátokat végül hosszabbítás után 5–3-mal kiejtő Spanyolország lesz az ellenfele pénteken.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–SVÁJC 3–3 (0–1, 3–3, 3–3) – tizenegyesekkel: 4–5
Bukarest,
Nemzeti Aréna, 21 óra (Tv: M4 Sport). Vezeti: Fernando Andrés Rapallini (argentin)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Varane, Lenglet (Coman, a szünetben, Thuram, 111.), Kimpembe – Pavard, Pogba, Kanté, Rabiot – Griezmann (M. Sissoko 88.) – Benzema (Giroud, 94.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
SVÁJC: Sommer – Elvedi, Akanji, R. Rodríguez (Mehmedi 87.) – Widmer (Mbabu, 73.), Freuler, G. Xhaka, Zuber (Fassnacht, 79.) – Shaqiri (Gavranovic, 73.) – Seferovic (Schär, 97.), Embolo (R. Vargas, 79.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Benzema (57., 59.), Pogba (75.) ill. Seferovic (15., 81.), Gavranovic (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Igen élénken kezdték a találkozót a felek a bukaresti hőségben, Raphaël Varane például alig másfél perccel a kezdősípszó után már fejjel veszélyeztette a svájci kaput, aki hamar szöglettel feleltek, s ugyan nem volt olyan veszélyes, mint a Real Madrid védőjének fejese, de ezzel is azt jelezte Vladimir Petkovic csapata, hogy nem gondolkodik bunkerfoci alkalmazásán.

Az első percek lendületesebb, akciódúsabb játéka után valamelyest visszaesett az iram, de ez nem jelentette azt, hogy unalmasan telt volna a meccs, sőt! Hol Kylian Mbappé cselei, hol egy-egy megiramodó svájci okozott izgalmat, mígnem a 15. percben egy rossz lövés utáni lecsorgót gyűjtott össze Steven Zuber a tizenhatos bal sarkánál, majd jól emelt középre, ahol érkezett Haris Seferovic és a tornán első alkalommal szerepet kapó Clément Lenglet-t könnyedén túlugorva 8 méterről a jobb alsó sarokba fejelt, megszerezve a vezetést a svájciaknak.

Ez pedig két dolog miatt nem jelentett túl sok jót a franciáknak: egyrészt ezen az Eb-n eddig csak három csapatnak sikerült hátrányból győzelmet aratnia, másrészt pedig, amikor Haris Seferovic gólt szerzett a válogatottban, a svájci csapat csak egy vereséget szenvedett – a többi 16 meccsen mind győzött. Ezekről azonban vélhetően nem szóltak Adrien Rabiot-nak, aki előbb veszélyesen emelt középre balról – s ha nem ér bele vetődve Yann Sommer, Karim Benzemának pont jó lett volna a labda –, majd jó 20 méterről próbálkozott egy igazán sistergős lövésssel, ami alig kerülte el a bal alsó sarkot.

Ez azonban persze nem azt jelenti, hogy a vezetést megszerző svájciak betolták volna a buszt a fentebb említett bunker ajtajába, azaz messze nem mentek át ultradefenzívbe – amit jól mutattak a félidei statisztikai adatok is. A francia válogatott 54:46-ra vitte a labdabirtoklást, s ugyan kettővel több lövési kísérlete volt (7 az 5 ellen), de egyszer sem talált kaput – míg Svájc egyszer igen –, így nem lehetett azt mondani, hogy a szünetre érdemtelenül vezetve mehettek pihenni.

Az elsőhöz hasonlóan a második félidő is igen lendületesen kezdődött, előbb Antoine Griezmann találta el távolról a kapu mögötti zajmikrofont, majd Brees Embolo okozott beadása okozott zavart a francia tizenhatoson belül. Az 53. percben aztán Benjamin Pavard sodorta el Zubert a tizenhatos bal oldalvonalánál, s az argentin játékvezető bő fél perc múlva a VAR-szoba jelzése alapján visszanézte az esetet, s büntetőt adott – holott lehet, hogy a szabálytalanság a büntetőterületen kívül kezdődött. A tizenegyespontra letett labda mögé Ricardo Rodríguez állt, ám Hugo Lloris jó irányba vetődve hárította a tizenegyest – a 35 éves kapus 2012 után védett büntetőt a válogatottban.

Ezzel pedig a lélektani előny a franciákhoz került, akik néhány percen belül megfordították a mérkőzést. Előbb ugyan Mbappé lapos lövése szinte súrolta a kapufát a bal alsó sarok mellett, aztán viszont jött Benzema, és előbb a PSG csatárának kiugratását valahogyan maga elé tette, és átpöckölte a kivetődő Sommer fölött, majd pillanatokkal később a védők vonalán áttörő Griezmann emelését bólintotta egy lépésről a léc alá.

A franciáknak örömünnepet jelentő, 103 másodperc különbséggel esett két góllal a svájciak a továbbjutás kapujából a kiesés szélére sodródtak – miközben négy perccel és három másodperccel Benzema második találata előtt labdájuk volt a 2–0-hoz.

A gyorsan hátrányba kerülő svájciakat láthatóan megfogta a két kapott gól, míg Griezmannék ekkor kevéssé erőltették a támadásokat, mígnem a 75. percben – némileg váratlanul – Paul Pogba megszerezte a franciák egy legszebb találatát – legalábbis ezen az Eb-n: miután egy levágódó labda elé került és senki nem támadta meg a védők közül, 21 méterről óriási gólt csavart jobbal a bal felső sarokba, 3–1.

Azt lehetett hinni, hogy ezzel eldőlt, ám Petkovic mester jó cseréinek köszönhetően Svájc a 81. percben szépíteni tudott: Kevin Mbabu jobbról belőtt labdájára ezúttal is Seferovic robbant be középen, és a tehetetlen Lloris mellett a kapu közepébe fejelt, 3–2.

Sőt, alig néhány perc múlva Mario Gavranovic is betalált – apró szépséghiba, hogy lesről, így az argentin játékvezető nem adta meg a gólt. A 90. percben viszont már szó sem lehetett lesről Gavranovic góljánál: Christian Fassnacht labdaszerzése után Granit Xhaka ugratta ki a Dinamo Zagreb támadóját, aki egy átvétel után 18 méterről kilőtte a jobb alsót, 3–3.

A négyperces ráadás zárásaként pedig Kingsley Coman lőtt óriási zúgó kapufát, ahogy a spanyol–horvát kora este, úgy ez a meccs is hatgólos döntetlenre állt a rendes játékidő végén.

A ráadás első momentumaként Benjamin Pavard gyorsan leiratkozott az esetleges negyeddöntőről, miután sárgát érően szabálytalankodott, majd előbb Mbabu beadása okozott zavart a francia ötös környékén, aztán a túúloldalon Kingsley Coman bombázott az oldalhálóba, vagyis továbbra is nyílt sisakkal küzdött mindkét csapat, hogy a büntetőket elkerülje. De hiába, a ráadásban nem eseett újabb gól – pedig csak Mbappé előtt adódott legalább két nagy lehetőség is, Olivier Giroud pedig még a 118. percben fejelhetett volna győztes gólt, de Sommer szépen védett… –, így ezen a tornán először tizenegyesek döntöttek a továbbjutóról.

Ebben a műfajban pedig Svájc volt a jobb, miután az első négy sorozatban mindenki eredményes volt, az ötödik körben a franciáktól Mbappé lövését Sommer kivédte, így a svájciak történelmük során első alkalommal jutottak tovább tizenegyesekkel nagy tornán.

Hozzászólások

Nincs élet nélkülük
Aggódnak a méhek miatt a kutatók, nagyobb a baj, mint vélték
ezt hogy? / 34 perce
Női börtönbe kerül az erőszakoló youtuber
A 39 éves férfi, nőként azonosítja magát, ezért engedélyt kapott arra, hogy a börtönbüntetést női börtönben tölthesse le.
Gyász
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Fehér Csaba nagybánhegyesi ( volt békéscsabai lakos 60 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. augusztus 7.-én 10 órakor búcsúztatjuk a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Laszli Pál a volt békéscsabai Agroszer szervíz üzem vezetője békéscsabai lakos 75 éves korában elhuny elhunyt. Temetése 2021.08.06.-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy IKLÁDI IMRE MÁV főtanácsos, életének 92.évében elhunyt. Drága szerettünktől 2021. augusztus 5.-én 10:00 órakor veszünk végső búcsút a gyulai Új - Református temetőben. Drága emléke a szívünkben él ! Szerettei
Megemlékezés Gyógyulni mentél De rossz kezekbe kerültél Haza már sohasem jöhettél Neked itt lenne a helyed közöttünk Felnevelni 6 éves gyermekünk. Szomorú, fájdalmas hosszú egy év telt el azóta, hogy szeretett családtagunk Farkasinszki István tragikus hirtelenséggel 44 éves korában itt hagyott bennünket. Örök fájdalommal és szeretettel szívünkben emlékezünk rá 2021. augusztus 01-én 10 órától kezdődő Istentiszteleten a békéscsabai Református templomban. A gyászoló család.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Uhrin András volt Békéscsaba Tolnai utcai lakos 2021. július 09-én 92 éves korában pécsi otthonában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 03-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik, utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
" Az Édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér" KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Fájó szívvel mondunk köszönetet, mindazoknak, akik ismerték, és szerették BÉKÉSI FERENCNÉ Szül. Balla Katalin Márta csorvási mezőgazdasági vállalkozó temetésén megjelentek, sírjára koszorút virágot helyeztek, mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mészáros Jánosné szül.: Dorkovics Ilona békéscsabai lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése 2021.07.30. 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Molnár Gyula gyulai lakos életének 64. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. július 28-án 11 órakor lesz a gyulai Ó Református temetőben. Drága férjemtől, édesapánktól, tatánktól búcsúzunk. Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, akik mély fájdalmunkat bármilyen formában enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
,Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Vig Gábor békési lakos 97 éves korában elhunyt. Temetése 2021. 07. 28-án 9 órakor a békési Rózsa temetőben lesz A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tomonicska János honvéd hősi halálának 105. évfordulójára. Emlékét kegyelettel megőrizzük. Unokái, dédunokái, ükunokái
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lipcsei István békéscsabai lakos 2021. július 9-én 32 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 2-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
“Elhagytál egy időre, De tudjuk, hogy nem örökre. Szívünk fájdalmában egy a vigaszunk, Hisszük, hogy egyszer újra találkozunk.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy, Laurinyecz János (Lobi) kétsopronyi lakos életének 79. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. július 24-én (szombaton) 10 órakor lesz a kétsopronyi temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és kérjük, hogy koszorú helyett egy szál virággal emlékezzenek meg Róla. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÉKÉSI FERENCNÉ Szül. Balla Katalin Márta Csorvási mezőgazdasági vállalkozó 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 23.án, pénteken 10 órakor lesz a csorvási Köztemetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Máté Gergely 2021. július 13-án életének 73. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatása 2021. július 23-án 11 órakor a sarkadi Körösháti temetőben lesz. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk. hogy KLIMENT MIHÁLY békéscsabai lakos 82 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. július 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy CSICSELY MIHÁLY volt Békéscsaba Május 1 utcai lakos 95 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. július 23-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy KOKAVECZ PÁL nyugállományú határőr főhadnagy orosházi lakos életének 83. évében váratlanul elhunyt. Hamvait 2021. július 21-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy CSJERNYIK MIHÁLY békéscsabai lakos 79 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. 07.20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tabáni evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. a gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága szerettünk Baukó Mihályné szül. Kemény Margit békéscsabai lakos 86 éves korában csendesen megpihent. Utolsó útjára szűk családi körben kísértük el és helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Jancsok Györgyné született Weinberger Lívia ( volt röntgen asszisztens) békéscsabai lakos 2021. július 15-én 91 éves korában elhunyt. Temetésére szűk családi körben kerül sor. A gyászoló család
aranyérem / 1 órája
Tótka már kisgyerekként megmondta, olimpiai bajnok lesz
G. P.
ZEG Rally Show / 1 órája
Ralifesztivált rendeznek Zalaegerszegen
1800 négyzetméteren / 1 órája
Különleges kiállítás nyílik New Yorkban
egyszer eljön a világvége... / 1 órája
Rémisztő jóslat: egy tudós szerint ebben az évben fog megszületni az utolsó ember a Földön
megmérettetés / 2 órája
Negyven kutyát neveztek a vésztői szépségversenyre
L. B.
dagad a botrány / 2 órája
Momentum: nem csak Cseh Katalinék körül akadnak kétes pénzügyek