Foci-Eb 2020

2021.06.24. 18:31

„A németek megúszták a K.O.-t” – nemzetközi lapszemle

A francia és a portugál lapok elsősorban saját válogatottjuk szerdai mérkőzésével, valamint Európa-bajnoki nyolcaddöntőbe jutásával, a következő párharcuk esélylatolgatásával foglalkoznak, de természetesen szót ejtenek a csoport másik mérkőzéséről is (Németország–Magyarország 2–2), és ami a labdarúgó-válogatott teljesítményét illeti, elismeréssel írnak a magyarokról.

„A MAGYAROK MEGTANULTÁK A LECKÉT”

„A németek is szenvedtek… – számol be nyomtatott kiadása csütörtöki címlapján, kicsiben a saját mérkőzés mellett a müncheniről a legnagyobb portugál sportlap, a Bola, online változatában idézve Marco Rossi szövetségi kapitányt: „Hihetetlen, hogy egy müncheni 2–2 után mi vagyunk csalódottak, a németek pedig ünnepelnek. Ez önmagáért beszél. Közel voltunk a továbbjutáshoz, a srácok megérdemelték volna.”

A szintén portugál O Jogo címlapján hirdeti, hogy „Ronaldo megkímélt minket a számolgatástól”, ami pedig a másik mérkőzést illeti: „Németország szenvedett, de végül túlélte a Magyarország elleni izgalmas csatát”.

„A németek hol továbbjutónak tűntek, hol kiesőnek, és nagyon megkínlódtak azért, hogy végül pontot csikarjanak ki a mérkőzésen, amelyen a magyarok pozitív meglepetést szereztek – írja a Record „Közel a mennyekhez, a régi futballistenekhez” című tudósításában. – Marco Rossi csapata a meccs nagy részében vezetett, de nem tudta megtartani előnyét, és búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Mindent egybevetve a magyaroknak jó meccsük volt, jól összpontosítottak, és közel voltak a meglepetéshez, a németek kiejtéséhez.”

„A németek igencsak megszenvedtek azért, hogy a zuhogó esőben lejátszott meccs után, amelynek nagy részében vesztésre álltak és kínlódtak, a tizenhatba kerülést ünnepeljék – írja a Maisfutebol. – A magyarok ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy megtanulták a leckét, ezúttal azt, hogyan ejtsék ki Löw csapatát. Szorosan fogták Gosenst, megszerezték a vezetést, és teljesen felborították a rajt előtt lefektetett papírformát.”

„EGY FITYINGET SEM TETTÜNK VOLNA RÁJUK”

Ahogyan a portugál lapok, úgy a franciák sem kizárólag a kilencven perc során történteket feldolgozva számoltak be a német–magyar mérkőzésről, sőt, de válogatottunk játéka arrafelé is egyöntetű elismerést vívott ki.

„A németek többször is kiesésre álltak, mielőtt nagy nehezen kiharcolták a döntetlent. Szalai 11. percben fejelt gólja után tehetetlenül vergődtek a szervezett magyar csapattal szemben, és nem tudtak profitálni Havertz egyenlítő góljából sem, hiszen Schäfer azonnal válaszolt Szalai csodálatos átadását követően – írja „A németek megúszták a K.O.-t” című összefoglalójában a L'Équipe, a meccs legbalszerencsésebb játékosaként Gulácsi Pétert megnevezve, aki a lap értékelése szerint ezúttal is sokáig hősiesen tartotta a frontot, de Havertz gólja előtt hibázott, majd Goretzka lövésénél megtréfálta a megpattanó labda. – A végkifejlet kegyetlen magyar szempontból azok után, hogy már erősen reménykedhettek a továbbjutásban.”

A francia sportlap osztályzatainak ismertetését úgy foglalja össze, hogy miközben Leroy Sané láthatatlan volt, mint egy szellem (2-est kapott), addig a megbízható Szalai Ádám 7-est érdemel. „A magyarok kapitánya a góljával megindította övéit a jó irányba, majd gólpasszt adott Sallainak (valójában Schäfernek – A szerk.). Eközben Sané az egész mérkőzésen alárendelt szerepben kínlódott, kapura lőni még csak meg sem kísérelt.”

„A németek rendkívüli körülmények között kerültek el egy szörnyű csapást – írja a Radio Monte Carlo nagy látogatottságú sportoldala, az RMC Sport. – A franciák ellen hősiesen küzdő magyaroknak az utolsó hellyel járó boldogtalanság jutott, noha egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. A csoportküzdelmek előtt egy fityinget sem tettünk volna rájuk, annál többet a németekre, akik végül a csodának köszönhetően kerülték el a szégyenletes kiesést.”

„A magyaroknak nincs okuk pironkodni a halálcsoportban nyújtott teljesítményük miatt, még ha ezúttal a német csapat reményei váltak is valóra – összegez a szintén francia So Foot. Tizenegy perc (a mi számításaink szerint tizenkettő, de ezen nem veszünk össze – A szerk.). Íme, ennyi időt játszott hátrányban a magyar válogatott abban a csoportban, amely előzetesen pokolnak ígérkezett számára. Majdnem a legvégéig úgy tűnt, hogy a magyarok véghez viszik az elképzelhetetlent: megviccelik a németeket az ő Allianz Arenájukban, és elcsípik a továbbjutást érő harmadik helyet… A németek nem mondhatók a meccs nyertesének, annál inkább a magyarok a vesztesének.”

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ

München, Allianz Aréna, 12 413 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)

Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Th. Müller, 67.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics G., 88.), Nagy Á., Schäfer – Sallai R. (Schön, 75.), Szalai Á. (Varga K., 82.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

A csoport másik mérkőzésén

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Franciaország

3

1

2

4–3

+1

5

2. Németország

3

1

1

1

6–5

+1

4

3. Portugália

3

1

1

1

7–6

+1

4

4. MAGYARORSZÁG

3

2

1

3–6

–3

2

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!