Kezdők és képkockák

2018.05.24. 17:50

Elsőfilmeseknek hirdetett pályázatot a Filmalap

Az Inkubátor Programra szeptember 2-ig várják a jelentkezéseket.

A Magyar Nemzeti Filmalap ismét meghirdette a pályakezdő rendezők első egészestés animációs, dokumentum- vagy játékfilmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot.

Olyan diplomás rendezők pályázhatnak, akik még nem készítettek egész estés mozifilmet, valamint olyan rendezők, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal a Filmalap honlapján közzétett pályázati kiírás szerint lehet jelentkezni – közölte a Filmalap csütörtökön az MTI-vel.

A kiválasztott filmek gyártására a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

A beérkezett pályázatok közül – a szakmai zsűri döntése nyomán – a döntőbe 10 filmterv kerül, amelyek pályázati úton részesülnek a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. Októbertől öt hónap áll majd az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi pitchfórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt.

A kezdeményezés célja a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozásának támogatása. Az Inkubátor Program keretében nyert támogatást többek között Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása is, amely cannes-i filmfesztiválon elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját.

A borítókép illusztráció. Forrás: Pexels.com / hitesh choudhary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában