Borválaszték

2018.10.16. 14:39

Vörös vagy fehér? Többé nem kérdés!

A különböző borfajták különböző mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Ez az adat fontosabb, mint hitte volna.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: SpeedKingz

Hogyan néz ki egy fáradt és nem túl kellemes nap tökéletes befejezése? A kedvenc plédünk a hátunkon, begubózás a hintaszékbe vagy összegömbölyödés a nappali kanapéján és persze egy elmaradhatatlan kellék: egy pohár bor – állapítja meg az Origo írása.

Kinek a vörös, kinek a fehér, kinek a rozé a befutó, ha az aromákat vesszük figyelembe, ám a szakértők szerint van egy fontosabb szempont: a szőlő fajtája, amelyből a bor készül

- hívják fel a figyelmet.

Számos olyan tanulmánnyal találkozhattunk már az interneten, amely a borfogyasztás előnyeire és egészségügyi hatásaira hívja fel a figyelmet. Egy dologra azonban a legtöbb nem tér ki: milyen szőlőből készült nedűt érdemes inni?

A borok rendszeres fogyasztását antioxidánstartalmuk miatt ajánlják. Tudni kell azonban, hogy a különböző fajták különböző mennyiségű antioxidánst tartalmaznak.

Az Amerikai Egyesült Államokban található Albony Egészségtudományi Főiskola kutatói készítettek egy vizsgálatot, amelyben 3 különböző szőlőfajtából készült bort és azok antioxidánsszintjét hasonlították össze.

A Free Radicals and Antioxidants folyóiratban közzétett tanulmányban a konkord, a pinot noir és a pinot grigio vagyis a szürkebarát fajtákat értékelik. A vizsgálat kitért a borok szénhidráttartalmára is.

Az eredmények szerint a pinot noir több antioxidánst tartalmazott, mint a konkord és a szürkebarát szőlőkből készült borok.

Ami a szénhidráttartalmat illeti, a legalacsonyabb a pinot noir-nak és a szürkebarátnak volt, amely különbség az erjesztési folyamatnak tudható be. A konkord szőlőből készült bor édesebb és magasabb szénhidráttartalmú volt.

A kutatók szerint a szőlőből készült italok közül (fehérborok, szőlőlevek stb.) a vörösbor a legjobb választás, ha az egészségünkről van szó.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!