ismeretlen szám

2020.07.11. 15:29

Visszatérítheti a szolgáltató az emelt díjas hívások árát

Sokak számára ismert kellemetlen jelenséget orvosol egy új törvény: az emelt díjas hívásokkal kapcsolatban eszközölt változtatásokat a néhány napja elfogadott elektronikus hírközlési törvény módosítása.

Forrás: Shutterstock

Bár az alapvető óvatosság, vagyis hogy ne fogadjunk olyan telefonhívásokat, amelyek ismeretlen számról, egzotikus országokból érkeznek, továbbra is fontos, egy törvénymódosítás most segít, ha mégis megtörtént a baj – írja a Magyar Nemzet.

Július 3-án fogadta el a parlament az elektronikus hírközlési törvény (eht.) átfogó módosítását. A módosítások az európai elektronikus hírközlési kódexszel (kódex) való jogharmonizáció biztosítását szolgálja. A kódex a 2009-es hírközlési keretszabályozást igazítja a gyorsan változó hírközlési piac igényeihez.

Ugyan a felhasználói jogok nem bővülnek jelentősen, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda és Bocsák Attila ügyvéd szerint van egy fontos újítás, ami mindenképpen figyelmet érdemel, mivel az emelt díjas szolgáltatások nem szándékolt igénybevételével történő visszaélések visszaszorítását célozza. Sokszor előfordul, hogy a felhasználók felvesznek vagy visszahívnak olyan telefonszámokat, amelyeknél a hívó fél száma valamilyen távoli és jellemzően nem fejlett országot jelez. Az ilyen hívások mögött általában irreális mértékű emelt díjas szolgáltatás áll, így a gyanútlan ügyfél hatalmas összegű számlát kap a szolgáltatójától.

Mostantól az ilyen csaláson alapuló hívások esetén a hatóság elrendelheti az előfizető által a szolgáltatónak fizetett díjak visszatérítését, még akkor is, ha a tényleges elkövető nem az előfizetővel közvetlen kapcsolatban álló hírközlési szolgáltató volt, hanem egy harmadik személy.

Az eht módosítása a fogyasztók védelmén túl olyan újdonságokat is tartalmaz, amelyek meggyorsítják a magyarországi 5G-hálózatok fejlesztését és elterjedését, ami versenyelőnyt jelenthet a magyar gazdaságnak más országokkal szemben.

A módosítás többek között kiterjeszti a végfelhasználói jogokat és a spektrumgazdálkodást, illetve ösztönzi a beruházásokat a nagyon nagy kapacitású hálózatok kiépítésére. Komoly változás továbbá, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók a hálózatuk közös beruházásban való fejlesztése esetén a hálózathoz való hozzáférés feltételeire önkéntes kötelezettségvállalásokat tehetnek.

Ha a kötelezettségvállalások megfelelnek az eht.-ban rögzített kritériumrendszernek, akkor a hatóság minden bizonnyal jóváhagyja ezeket, és nem szab ki további, a szolgáltatók vállalásán túlmenő kötelezettségeket.

Fontos változás az eht.-ban az is, hogy a versenysemlegesség biztosítása érdekében a hírközlési szolgáltatások fogalma mostantól kiterjed az úgynevezett számfüggetlen személyközi hírközlési szolgáltatások körére is. Ennek alapján az olyan, széles körben használt over the top szolgáltatások is a szabályozás hatálya alá kerülnek, mint a Skype, a WhatsApp és a Viber – hívják fel a figyelmet a jogi szakemberek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!