milliók veszélyben

2019.08.13. 20:38

Világszerte jelentősen emelkedett a kanyarós megbetegedések száma

Világszerte jelentősen emelkedett a bejelentett kanyarós megbetegedések száma: július végéig 182 országban mintegy 365 ezer esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és többet, mint 2018-ban összesen – számolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: fotohay

Az idei első félévben globálisan több megbetegedést regisztráltak, mint bármikor az elmúlt tizenhárom év hasonló időszakában.

„Emberek milliói vannak veszélyben” – figyelmeztetett a WHO. A szervezet azt javasolta az utazóknak, hogy ellenőrizzék védettségüket.

A hat hónaposnál idősebb csecsemőket legkésőbb a fertőzésveszélyes régiókba történő utazást megelőző 15. napig be kell oltatni.

A kanyarós esetek száma fokozatosan emelkedett az elmúlt években. 2018-ban világszerte összesen 350 ezer megbetegedést jelentettek, több mint kétszer annyit, mint az előző évben.

A WHO rámutatott, hogy a regisztrált kanyarós esetek száma valójában töredéke lehet a tényleges adatoknak.

A szervezet becslései szerint 2017-ben vélhetőleg 6,7 millióan betegedhettek meg kanyaróban, és közülük 110 ezren veszíthették életüket.

A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége, amely leggyakrabban a gyermekeket támadja meg. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként akár agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat. A WHO oltási kampánnyal venné fel a harcot a betegséggel.

Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás kötelező, 15 hónapos és 11 éves korban kapják meg a gyerekek. Tavaly alig több mint tíz megbetegedést regisztráltak, az átoltottság aránya pedig szakértők szerint körülbelül 98 százalékos.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az afrikai régióban 900 százalékkal emelkedett a kanyarós megbetegedések száma 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest, míg a Csendes-óceáni nyugati részén 230 százalék, az európai térségben pedig 120 százalék volt ez az arány.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!