Megelőzés

2018.08.23. 18:02

Vigyázzunk, mert nyáron több az ételmérgezés!

Ennek oka legtöbbször az, hogy nem megfelelően készítik el vagy nem megfelelően tárolják az ételeket a nagy melegben.

Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek a leginkább veszélyesek a forróság idején! – kalauzol minket a Vasárnap Reggel című hétvégi lap legutóbbi számának összeállítása.

Húsok

A strandolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús, mert grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfihúsok esetében veszélyes, amelyek szalmonellával lehetnek fertőzöttek, míg a marhahús esetében az E.coli baktérium okozhat véres hasmenést.

Házi fagylalt

Nagyon jól hangzik, hogy készítsünk otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapunk tőle, mintha vennénk egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit készítünk otthon, akkor csakis fertőtlenített héjú tojást használjunk, és mindig olyan receptet válasszunk, amelyből nem marad ki a hőkezelés.

Tojás

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A baktérium a héján és a belsejében is megtalálható. Legalább 70 fokon kell főzni, sütni, hogy ezek elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz vagy majonézhez használjuk fel az alapanyagot, akkor azt ajánlott fogyasztásig a hűtőben tartani.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!