Figyelem!

2018.03.06. 12:25

Változik az autók műszaki vizsgája

Nehezebb lesz külföldről behozott lopott autót vagy látványosan kipofozott roncsot eladni, de a hazai autók műszaki követelményei is változnak. Komoly hibák esetén is lehetőség lesz két hónap türelmi idő után újra vizsgára vinni a kocsit – májustól változnak a műszaki vizsgáról szóló előírások.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint ezentúl másként rangsorolják a műszaki vizsgálat során észlelt hibákat. Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke azt mondta, hogy eddig két kategória volt: vagy megfelelt, vagy nem felelt meg a forgalomban való részvételre a jármű – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Májustól mások a feltételek, és a besorolás szerint három minősítést kaphat a vizsgáztatott autó: kisebb hiba, komoly hiba és veszélyes hiba. Ezek a minősítések különböző következményeket vonnak maguk után. Az autós kaphat két hónap türelmi időt a javításokra, de ha a közúti biztonságra vagy környezetvédelmi szempont miatt veszélyes hibát találnak, ki is vonhatják a járművet a forgalomból.

Szigorítás a vizsgabiztosoknál is

A műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában, üzemeltetésében van – a legtöbb helyen, saját szabályozás alapján, ezt ugyanígy oldották meg.

A rendelet kitér arra is, hogy aki használt autót hoz be külföldről, annak ez év május 20-tól, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított „műszaki vizsgálati bizonyítványt” is be kell mutatnia a műszaki vizsgaállomáson, csak úgy következhet az eredetiségvizsgálat. Eddig ez sem volt kötelező, csak azt ellenőrizték a külföldről származó kocsiknál, hogy a gyári azonosítószámok ugyanazok-e az autón, mint a papírjain, mostantól viszont a számok eredetiségét is vizsgálják. Az ehhez szükséges igazolást ott állítják ki, ahol az autót vásárolták. Ez tulajdonképpen az utolsó külföldi műszaki vizsgáról szóló igazoló dokumentum. Ha ez nincs meg, akkor egyedi forgalomba helyezést kell kérnie a tulajdonosnak, ami sokkal költségesebb és jóval hosszabb megoldás.

Ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy végre bezártak egy kaput a külföldről behozott lopott autók és kipofozott roncsok előtt.

Ezt jelenti a három új minősítés

  • Kisebb hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb eltérések, hiányosságok. Felhívják a figyelmet a hiányosságokra, de levizsgáztatják. Például: nincs elsősegélydoboz, kisebb karosszériahibák.
  • Komoly hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, illetve a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosságok vagy jelentős eltérések az előírásoktól. Két hónap türelmi idő után újra kell vizsgáztatni a kocsit. Például: hibás biztonsági öv, szélvédőhiba.
  • Veszélyes hiba: a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő, vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosságok, amelyek indokolttá teszik, hogy kizárják a járművet a közúti forgalomból. Például: fékhiba, lyukas kipufogó, engedély nélküli átalakítás.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!