2018.04.30. 08:00
Turbózza fel magát vitamindús zöldségekkel!
Tudja például, miért egészséges a vöröshagyma, az uborka és az articsóka? Máris eláruljuk.
Ha sok zöldséget – és persze gyümölcsöt – fogyaszt, duplán jól jár! Amellett ugyanis, hogy az emésztése optimálisan fog működni, a zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, aminosavak és gyulladáscsökkentő anyagok révén az egészségügyi problémák is elkerülik majd – írja a Mindmegette, amely kilenc gyógyító ételt szedett össze.
1. KÁPOSZTA: ÍZÜLETI FÁJDALMAKRA
Mi rejtőzik benne?
A káposztafélék (pl. kel- vagy fejes káposzta) tele vannak nyomelemekkel, C- és K-vitaminnal, amelyek védik a csontokat. Leveleiben továbbá csíraölő és gyulladáscsökkentő anyagok is találhatóak.
Hogyan segít?
Egy amerikai kutatás szerint annak, aki naponta elfogyaszt egy kevés káposztát, lényegesen erősebbek a csontjai. Borogatásként használva a zöldség enyhíti az ízületi és reumatikus fájdalmakat. A külső, nagyobb leveleket hengerelje át egy üveggel, tegye a fájó testrészre, majd borítsa be egy pamuttörölközővel. Pihenjen így 10-15 percig.
2. VÖRÖSHAGYMA: KÖHÖGÉS ELLEN
Mi rejtőzik benne?
Gazdag A-, B- és C-vitaminban, de magnéziumot, foszfátot, káliumot és kénvegyületeket is tartalmaz.
Hogyan segít?
Gombaölő és antibiotikus hatása van. Megfázásra és köhögésre bevált gyógyszer a hagymás mézszirup. Vágjon apróra 1 fej vöröshagymát, tegye egy pohárba, és keverjen hozzá 3 ek mézet. Hagyja állni legalább 6 órán át, majd naponta háromszor fogyasszon el belőle 1-1 ek-nyit, ha megfázott.
3. ARTICSÓKA: CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET
Mi rejtőzik benne?
Különleges ízét a cinarin nevű hatóanyagnak köszönheti. Sok B-vitamin, vas és magnézium is található benne.
Hogyan segít?
A cinarin részt vesz a sejtmegújulásban, védi a májat, serkenti az epeműködést. Az articsókatea vagy -lé fogyasztásával csökkenthető a koleszterin- és a vércukorszint, megelőzhető az epekőképződés. Megszünteti az emésztési problémákat, és húgyúti gyulladás esetén is segít.
4. SÁRGARÉPA: A SZÉP HAJ ÉS KÖRÖM VITAMINJA
Mi rejtőzik benne?
A sárgarépa színét is adó béta-karotin, mely az A-vitamin előanyaga, továbbá szelén.
Hogyan segít?
A sárgarépa hatásos haj- és körömnövesztő szer. Ápolja a bőrt, javítja a látást, erősíti az immunrendszert. Igyon meg 1 pohár sárgarépalét némi növényi olajjal vagy tejszínnel elkeverve. A szervezet ugyanis a karotint csak zsírral együtt tudja hasznosítani!
5. SPÁRGA: VÉDI A SZÍVET
Mi rejtőzik benne?
E- és többféle B-vitamin, folsav és cink.
Hogyan segít?
Az E-vitamin védi az ereket. A B-vitaminok szabályozzák az anyagcserét, segítik a sejtek energiával való ellátását. A biotin bársonyossá, ragyogóvá varázsolja a bőrt.
6. PARADICSOM: ÉRTISZTÍTÓ HATÁSÚ
Mi rejtőzik benne?
Csodafegyvere a likopin, ehhez jön még a sok C-vitamin és a kálium.
Hogyan segít?
A likopin tisztítja az ereket, óvja a szívet, véd a rákos megbetegedések ellen. Még a ketchupban is megtalálható, a paradicsomot ugyanis csak kímélő hőkezeléssel lehet tartósítani, különben elveszíti szép piros színét.
7. FOKHAGYMA: HARC AZ ÉRELMESZESEDÉS ELLEN
Mi rejtőzik benne?
Az allicin nevű kéntartalmú vegyület baktériumölőként hat, valamint csökkenti a koleszterin- és a vérzsírszintet, így véd az érelmeszesedés ellen.
Hogyan segít?
Legjobb nyersen fogyasztani, illetve házilag készített fokhagymás olajat használni a sütéshez-főzéshez.
9. UBORKA: ZÖLD ERŐ A BŐRNEK
Mi rejtőzik benne?
C-vitamin, magnézium, kálium, kalcium. Víztartalma több mint 90%. A vitaminok és ásványi anyagok nagyrészt a héjában találhatóak, ezért ha lehet, ne hámozza meg, viszont mindig alaposan mossa meg!
Hogyan segít?
Napégés esetén karikázza fel a zöldséget, és helyezze a lepirult testrészre. Nyugtatja, hűsíti a bőrt, gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Arcmaszkot is készíthet belőle vízhiányos bőrre.
Borítókép: Illusztráció / Wikimedia