megújulás

2018.04.30. 08:00

Turbózza fel magát vitamindús zöldségekkel!

Tudja például, miért egészséges a vöröshagyma, az uborka és az articsóka? Máris eláruljuk.

Ha sok zöldséget – és persze gyümölcsöt – fogyaszt, duplán jól jár! Amellett ugyanis, hogy az emésztése optimálisan fog működni, a zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, aminosavak és gyulladáscsökkentő anyagok révén az egészségügyi problémák is elkerülik majd – írja a Mindmegette, amely kilenc gyógyító ételt szedett össze.

1. KÁPOSZTA: ÍZÜLETI FÁJDALMAKRA

Mi rejtőzik benne?

A káposztafélék (pl. kel- vagy fejes káposzta) tele vannak nyomelemekkel, C- és K-vitaminnal, amelyek védik a csontokat. Leveleiben továbbá csíraölő és gyulladáscsökkentő anyagok is találhatóak.

Hogyan segít?

Egy amerikai kutatás szerint annak, aki naponta elfogyaszt egy kevés káposztát, lényegesen erősebbek a csontjai. Borogatásként használva a zöldség enyhíti az ízületi és reumatikus fájdalmakat. A külső, nagyobb leveleket hengerelje át egy üveggel, tegye a fájó testrészre, majd borítsa be egy pamuttörölközővel. Pihenjen így 10-15 percig.

2. VÖRÖSHAGYMA: KÖHÖGÉS ELLEN

Mi rejtőzik benne?

Gazdag A-, B- és C-vitaminban, de magnéziumot, foszfátot, káliumot és kénvegyületeket is tartalmaz.

Hogyan segít?

Gombaölő és antibiotikus hatása van. Megfázásra és köhögésre bevált gyógyszer a hagymás mézszirup. Vágjon apróra 1 fej vöröshagymát, tegye egy pohárba, és keverjen hozzá 3 ek mézet. Hagyja állni legalább 6 órán át, majd naponta háromszor fogyasszon el belőle 1-1 ek-nyit, ha megfázott.

3. ARTICSÓKA: CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET

Mi rejtőzik benne?

Különleges ízét a cinarin nevű hatóanyagnak köszönheti. Sok B-vitamin, vas és magnézium is található benne.

Hogyan segít?

A cinarin részt vesz a sejtmegújulásban, védi a májat, serkenti az epeműködést. Az articsókatea vagy -lé fogyasztásával csökkenthető a koleszterin- és a vércukorszint, megelőzhető az epekőképződés. Megszünteti az emésztési problémákat, és húgyúti gyulladás esetén is segít.

4. SÁRGARÉPA: A SZÉP HAJ ÉS KÖRÖM VITAMINJA

Mi rejtőzik benne?

A sárgarépa színét is adó béta-karotin, mely az A-vitamin előanyaga, továbbá szelén.

Hogyan segít?

A sárgarépa hatásos haj- és körömnövesztő szer. Ápolja a bőrt, javítja a látást, erősíti az immunrendszert. Igyon meg 1 pohár sárgarépalét némi növényi olajjal vagy tejszínnel elkeverve. A szervezet ugyanis a karotint csak zsírral együtt tudja hasznosítani!

5. SPÁRGA: VÉDI A SZÍVET

Mi rejtőzik benne?

E- és többféle B-vitamin, folsav és cink.

Hogyan segít?

Az E-vitamin védi az ereket. A B-vitaminok szabályozzák az anyagcserét, segítik a sejtek energiával való ellátását. A biotin bársonyossá, ragyogóvá varázsolja a bőrt.

6. PARADICSOM: ÉRTISZTÍTÓ HATÁSÚ

Mi rejtőzik benne?

Csodafegyvere a likopin, ehhez jön még a sok C-vitamin és a kálium.

Hogyan segít?

A likopin tisztítja az ereket, óvja a szívet, véd a rákos megbetegedések ellen. Még a ketchupban is megtalálható, a paradicsomot ugyanis csak kímélő hőkezeléssel lehet tartósítani, különben elveszíti szép piros színét.

7. FOKHAGYMA: HARC AZ ÉRELMESZESEDÉS ELLEN

Mi rejtőzik benne?

Az allicin nevű kéntartalmú vegyület baktériumölőként hat, valamint csökkenti a koleszterin- és a vérzsírszintet, így véd az érelmeszesedés ellen.

Hogyan segít?

Legjobb nyersen fogyasztani, illetve házilag készített fokhagymás olajat használni a sütéshez-főzéshez.

9. UBORKA: ZÖLD ERŐ A BŐRNEK

Mi rejtőzik benne?

C-vitamin, magnézium, kálium, kalcium. Víztartalma több mint 90%. A vitaminok és ásványi anyagok nagyrészt a héjában találhatóak, ezért ha lehet, ne hámozza meg, viszont mindig alaposan mossa meg!

Hogyan segít?

Napégés esetén karikázza fel a zöldséget, és helyezze a lepirult testrészre. Nyugtatja, hűsíti a bőrt, gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Arcmaszkot is készíthet belőle vízhiányos bőrre.

Borítókép: Illusztráció / Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!