nem pekingi kacsa

2018.02.16. 15:13

Tudta, honnan ered a tűzijáték?

Kínából ered, és ma is rendkívül népszerű az egész országban. Az idén mégis kihagyták. Okkal.

Tűzijáték nélkül kezdődött meg péntekre virradóan a kínai újév Pekingben, ahol a helyi hatóságok az eleve rossz levegőminőség és a színes rakétákkal a levegőbe juttatott veszélyes szennyező anyagok miatt fújták le a látványosságot.

A kínai holdújév vagy tavaszünnep kezdetén Kínában országszerte nagy zajjal járó, káprázatos és az éjfélhez közeledve egyre intenzívebb tűzijátékokkal szokták elűzni az emberek a gonosz szellemeket és bebiztosítani maguknak az egészséget és a boldogságot az új évre, miután már túl vannak a ház, a lakás kitakarításán, a családokat egyesítő ünnep első estéjének bőséges lakomáján és a kötelező újévi televíziós gálaműsoron.

Az utcákon ilyenkor lőpor szaga terjeng, az aszfaltot visszamaradt égéstermékek borítják.

2018-ban azonban a holdnaptár szerinti újév, amely a 12 állatövi jegyre osztott kínai horoszkópban a kutyáé, csendben kezdődött meg Pekingben, miután a helyi hatóság megtiltották a tűzijátékokat a főváros központi területeiről – írta a The Daily Telegraph.

Peking egyike annak a több mint 400 kínai városnak, amely idén száműzte a tűzijátékokat a levegőbe jutó veszélyes szennyező anyagok miatt aggódva.

A kínai környezetvédelmi minisztérium szerint a 2017-es kínai újév első napjának hajnalán a levegőben lévő, 2,5 mikronnál kisebb – vagyis a tüdőben mélyen elraktározódó – finomszemcsés anyagok mennyisége 647 mikrogramm volt köbméterenként.

Ez több mint 25-szöröse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által maximumként meghatározott, köbméterenként 25 mikrogramm értéknek.

A tűzijáték Kínából ered, és ma is rendkívül népszerű az egész országban: a kínaiak előszeretettel festik színesre az égboltot az életük fontos pillanataiban, például esküvőkön vagy lakásavatókon.

A tavaszünnep Kína legnagyobb családi ünnepe, amelyet az emberek hagyományosan szülőhelyükön ünnepelnek, és amelyre százmilliók kelnek útra.

Ilyenkor lényegében a termeléstől a szolgáltatásokon át a diplomáciáig minden „takarékra” áll. Sokan utaznak az országon belül és külföldre is.

Címkék#tűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!