vitatott besorolás

2019.12.07. 14:04

Több országban is szigorítják az e-rollerek használatát

A gyalogosok védelme és a balesetek számának csökkentése érdekében több nyugat-európai országban szigorítják az elektromos rollerek használatára vonatkozó szabályokat. Franciaországban már betiltották az e-robogók járdán való használatát és a sebességüket 25 km/órára korlátozzák. Németországban az e-rolleres baleseti statisztikákat, Nagy-Britanniában a büntetéseket egységesítik.

Forrás: V4NA

Az elektromos rollerek vitatott besorolása miatt a vezetőiket ért balesetek eddig nem szerepeltek külön a németországi baleseti statisztikákban – írja a V4NA.

Januártól ez megváltozik, jelentette be a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis). Folyik az egyeztetés a német belügyminisztériummal arról, hogy a Destatis megkapja az e-rolleres balesetek adatait a német városok rendőri szerveitől. Az adatok egységes feldolgozását eddig az hátráltatta, hogy a hatóságok a saját rendszerükben, csak a saját adatbázisukkal dolgoztak – számolt be szombaton német Spiegel Online.

Németországban június közepén engedélyezték az e-robogók használatát, és azóta több mint 400 baleset történt. A kölni rendőrség június 15. és november 18. között 104 e-rolleres balesetet regisztrált a város területén. Ezekben 109 személy sérült meg (89 esetben a roller vezetője), közülük 24-en súlyosan, 85-en könnyebben.

A balesetek okozói 88 százalékban a rollerezők voltak, akik az esetek közel egyharmadában alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt álltak.

Franciaországban

idén már öt halálos baleset történt e-rollerezőkkel.

A legutóbbi október végén, amikor egy 25 éves fiatalembert és a vele együtt utazó barátnőjét elütött egy autó a dél-franciaországi Bordeaux-ban. Jean-Baptiste Djebbari közlekedésért felelős államtitkár ezért az e-rollerek használatának szigorítását javasolta, amit a francia parlament elfogadott.

November 1-jével megtiltották a járdán való használatukat a településeken, továbbá kitiltották az e-robogókat a francia közutakról. Januártól 25 km/órában maximalizálják a járművek sebességét, továbbá a rollerezők vezetés közben nem telefonálhatnak és fülhallgatót sem használhatnak. A szabálysértők 135 eurós büntetésre, sebességtúllépésért akár 1500 eurós bírságra is számíthatnak.

Nagy-Britanniában törvény tiltja az e-robogók használatát közterületen, Londonban ennek ellenére 1000 fölöttire becsülik a számukat. A londoni rendőrség júliusban mintegy 100 e-rollerezőt igazoltatott, közülük 20-an figyelmeztetést kaptak nem megfelelő öltözék (pl. bukósisak, fényvisszaverő ruházat hiánya) miatt, tíz embertől pedig elkobozták a járművét. A Metropolitan Police azt tervezi, hogy januártól egységesen 300 font (356 euró) bírságot szab ki a rolleres szabálysértőkre, továbbá hat büntetőpont kerül a jogosítványukba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!