Járvány

2020.05.09. 08:36

Több mint 450 ötlet és projektjavaslat érkezett be a COVIDEA online pályázatra

A kiírók a koronavírus által előidézett rendkívüli helyzetben a járvány leküzdését és az új kihívások kezelését segítő elképzeléseket, megoldásokat vártak témától és szakterülettől függetlenül.

Forrás: Shutterstock

Fotó: REDPIXEL.PL

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával áprilisban hirdette meg a COVIDEA ötlet- és startupversenyt. A kiírók a koronavírus által előidézett rendkívüli helyzetben a járvány leküzdését és az új kihívások kezelését segítő elképzeléseket, megoldásokat vártak témától és szakterülettől függetlenül. A felhívás a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a pályázók körében, a 2020. május 7-i beadási határidőig magánszemélyek, kis- és középvállalkozások, kutató-fejlesztő intézmények összesen 458 ötletet és projektjavaslatot nyújtottak be.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a pályázattal összefüggésben hangsúlyozta: „Az innováció ösztönzése most fontosabb, mint bármikor korábban, hiszen elengedhetetlen az eredményes védekezéshez és Magyarország újraindításához is. A pályázaton a 20 leghasznosabbnak és legígéretesebbnek ítélt ötlet vagy projekt nyer támogatást a közel 60 millió forintos keretösszegből a gyors megvalósításhoz.”

A miniszterhelyettes arról is beszámolt, hogy bár az adatok feldolgozása még zajlik, már most látható, hogy a pályázatok közel fele az egészség- és orvostudomány különböző területeit érinti. Jellemző azonban a pályamunkák változatosságára, hogy közel harmaduk ajánl informatikai és digitalizációs megoldásokat, számos ötlet képviseli a műszaki tudományok területét, vagy foglalkozik gazdasági, oktatási, pénzügyi, jogi témákkal.

Az online pályázati felhívásra egyszerűsített formában lehetett jelentkezni egy rövid projektbemutató dokumentum beküldésével, amelyhez az ötletgazdák fotókat, videókat vagy prezentációkat is csatolhattak. Az értékelés rövidesen megkezdődik, a döntőbe jutó pályázók rövid bemutatkozó videóban fejthetik ki még részletesebben javaslataikat, amelyeket az innovációs ökoszisztéma öt elismert szaktekintélyéből álló zsűri értékel.

A pályázatról részletes tájékoztatás az NKFIH honlapján olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!